Има ли нарушения в работата на една от големите пловдивски болници?

Съмнения за фиктивни хоспитализации и обвинение във фрапираща лекарска грешка! Тези нередности в най-голямата българска болница са във фокуса на разследване на NOVA.  И в двата случая са започнали и досъдебни производства. Вероника Димитрова разказва какво откри след няколко сигнала за правонарушения в болницата "Свети Георги" в Пловдив. Официална позиция на ръководството на здравното заведение все още няма.

Преди две години 72-годишният Неделчо Неделчев от Кърджали е приет за операция на синус в клиниката по лицево-челюстна хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив. Мъжът ляга на операционната маса с две здрави очи и се събужда напълно сляп с едното.

Мизерни условия на живот и съмнения за източване на социални помощи от българи в Дания (ВИДЕО)

„Никакъв проблем не съм имал с очите. След операцията ми се наложи да отида до тоалетната, тогава видях в огледалото, че на едното око имам марля. Не знаех какво е станало. Махнаха ми марлята, с която беше залепено окото и ме попитаха дали виждам. Отговорих, че не виждам нищо”, разказа Неделчо Неделчев.

Операцията на Неделчо е направена от началника на клиниката проф. Петя Печалова и от д-р. Павлов, който има специалност орална, а не лицево-челюстна хирургия и няма право да участва в такива операции, разказва възрастният мъж.

„По следите”: Как часове след смъртта си пенсионерка прехвърли имоти на гледачката си

Д-р. Павлов отказва коментар.

„Д-р. Павлов, който е започнал и объркал нещата. След това разбирам, че на окото е прекъснато кръвоснабдяването. Половин час след прекъсване на кръвоснабдяването, окото е било вече сляпо. Аз това не го знаех, когато бях изписан”, каза още Неделчев.

„Не мога да коментирам, защото в момента се води досъдебно производство. Това, което Неделчев ви е разказал са неговите възприятия по случая”, каза проф. Петя Печалова.

Болна жена приписа апартаментите си на лекари и почина мистериозно (ВИДЕО)

"Попитах проф. Печалова какво е станало с окото ми. Тя отговори, че вероятно съм имал перде, но не съм обърнал внимание на това. Аз и отговорих, че проблеми с очите никога не съм имал, освен, че носих очила с диоптър 1.5”, разказва още мъжът.

Той отказва да напусне болничното заведение, докато не му бъде направена операция на окото. Интервенцията обаче се оказва неуспешна, защото вече е било късно.

„Казаха ми, че за съжаление окото не може да бъде възстановено и с него няма да виждам Вероятно ще мога да различавам дневната от нощната светлина”, каза Неделчо Неделчев.

Районната прокуратура в Пловдив започва разследване за причинена телесна повреда поради незнание или немарливо изпълнение на занятие, или друга правно регламентирана дейност представляваща източник на повишена опасност. От прокуратурата уточняват, че по делото са разпитани всички свидетели и са събрани всички писмени доказателства. Предстои да бъде назначена петорна комплексна съдебно медицинска експертиза. При разпитите повечето лекари твърдели, че не помнят подробности около операцията и състоянието  на мъжа.

Проф. Печалова издава и заповед във връзка с провежданото разследване, относно лечението на пациента Неделчо Неделчев, с която определя срок за предаване на обясненията по предоставяния от разследващите органи въпросник до 13.00 часа на 21 юни 2022 година  в канцеларията на клиниката по "Лицево-челюстна хирургия".

„Тези, които са казали истината са били дисциплинарно освободени, поради несправяне с работата”, каза още Неделчев.

Въпреки, че губи напълно зрението на едното си око. По документи възрастният мъж е изписан без оплаквания и дори с подобрения. Получава епикриза, в която пише, че е приет 7 дни, след като реално постъпва в отделението с диагноза, която не отговаря на неговата.

„В епикризата освен трите ми имена и адреса, нищо друго не отговаря на истината”, каза Неделчев.

В хода на разследването става ясно, че Неделчо има още една епикриза с дати различни от първата.

„Мъжът не е лежат фиктивно в болницата”, казва проф. Петя Печалова.

Неделчо не е единственият, който е хоспитализаран по документи втори път, без да знае. Окръжната прокуратура в Пловдив проверява и дали други пациенти реално са лежали и са били оперирани в лечебното заведение. Образувано е досъдебно производство за престъпление по служба. Към този момент все още се извършват процесуално-следствени действия. По наша информация е правена акция в клиниката и в дома на началничката, при която са иззети документи.

Началничката на клиниката проф. Печалова обясни, че не може да коментира твърденията за фиктивните хоспитализации, тъй като тече разследване. 

От здравната каса са се самосезирали и са заапочнали проверка по случая. От болницата отговарят, че нито PR-ът, нито ръководството не са и не биха отказали или опорочили достъпа до законна информация. Допълват, че съгласно назактелно-процесулания кодекс само наблюдаващия прокурор може да разреши разгласяване на материалите по разследването. Лечебното заведение и пациентите, които са част от разследването не могат да предоставят каквато и да било информация. Уточняват и, че разчитат на етично и добросъвестно представяне на фактите.

Цялото разследване гледайте във видеото.