Колко важна е ролята на семейството?

Насилието сред децата не е прецедент. Имало го е преди, има го и сега. Разликата е, че преди е било наказвано, коментира авторът на проекта „Различните” деца на България”.

„Сега го няма този страх сред учениците. Съвсем скоро имах сигнал за дете, което доста често е подлагано на агресия в училище, отново от момичета, съученички. И всъщност когато майката сигнализира на учителката, на класния ръководител, тя каза, ами какво толкова, така са децата сега”, разказа Анна Йончева, автор на  проекта  „Различните” деца на България”.

След тази реакция, майката на детето, върху, което е упражнявано насилие, се принуждава да премести сина си в друго училище.

Бащата на малтретираното дете в Перник: Това не се случва за първи път

„Проблемът с насилието винаги тръгва от едно и също място, а именно от семейството, от училището. Винаги съм била на мнение, че ако вкъщи родителят няма времето да разговаря с детето си по темата за насилието, то децата изкарват много време в училище, един път седмично. Те имат час на класния, там трябва да се говори много по тази тема, за агресията, за насилието, за наркотиците”, допълни Анна Йончева.

Дете, което не знае как да обича и не се чувства обичано, е много по-склонно да проявява агресия и насилие.

„За съжаление когато говорим с учители и класни ръководители, чуваме често, че момичетата в днешно време, са доста по-агресивни от момчетата и доста повече нараняват”, обясни още представителката на проект „Различните” деца на България”.