Коментар на експерта Людмил Костадинов

На прага на отоплителния сезон - ще се оправдаят ли очакванията на експертите за по-солени сметки и кое отопление ще бъде най-изгодно тази година? Темата в студиото на „Пресечна точка” коментира главният експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие Людмил Костадинов.

Според него, в случай, че сезонът не се окаже драстично по-студен от миналия, няма основания отоплението да ни струва по-скъпо. Експертът отбеляза, че потреблението на електроенергия на апартаментите, които се намират в края на жилищната сграда, може да е дори двойно по-високо от тези, които са в центъра ѝ. Костадинов изчисли, че отоплителният сезон за средноголямо жилище от около 75 кв. м. би струвал около 1100 лв.

Светослав Иванов: 1600 лева спестяват домакинствата, които се отопляват на газ, а не на ток

За да ни е най-изгодно топлото през зимата, главният експерт в Агенцията за устойчиво енергийно развитие препоръча да поддържаме температура вкъщи около 20-21 градуса, а не 24-25. „Хубаво е ако има завеси или щори, през нощта да се спуснат”, каза още Людмил Костадинов. Директното отопление на ток е скъпо, подчерта той. Термопомпата обаче намалявала цената драстично.

Целия разговор гледайте във видеото.