По думите й ръстът трябва да бъде социално поносим

Местните данъци ще се увеличат най-рано от 1 януари 2025 г. Това заяви в студиото на „Пресечна точка” изпълнителният директор на Националното сдружение на общините в България Силвия Георгиева.

„Няма как данъчните оценки да останат замръзнали в 2002 г. Очевидно е и за пазара, и за бизнеса, че те трябва поне малко да се приближат до пазарните си стойности. Това би могло да се случи най-рано от 1 януари 2025 г., и то само, ако през 2024 г. с Министерството на финансите и с Националния статистически институт работим много интензивно, за да променим коефициентите, по които се смятат данъчните оценки”, уточни Георгиева.

Каримански: Предложените данъчни промени са пълен хаос

По думите й в някои общини може да няма никаква промяна в сумите.

„И народните представители, и общинските съвети си дават сметка, че дори да има ръст, той трябва да бъде социално поносим. Ще бъде на стъпки, няма да бъде рязък. В проектобюджета за догодина има заложени 1 милиард лева за общински инвестиции”, поясни изпълнителният директор на Сдружението на общините.

„Започваме много интензивна работа по реализация на проектите ни с европейско финансиране – от Плана за възстановяване и от националния бюджет. В рамките на вчерашния ден 255 общини са успели да подадат 800 проекта към Министерството на финансите. За тези, които не са успели да подадат документи, ще има един допълнителен срок около 1 март 2024 година”, уточни Георгиева.

Целия разговор гледайте във видеото.