Финансистът коментира план-сметката на държавата

Финансовият министър Асен Василев обоснова приемането на бюджета за следващата година. От ресорното министерство пуснаха за обществено обсъждане и друг проектозакон за БНБ, който ще се окаже решаващ за валутния борд. Темата в студиото на „Офанзива с Любо Огнянов” коментира финансистът Димитър Чобанов.

Той потвърди, че основната критика към Бюджета е, че е прекалено оптимистичен, а това може да се отрази върху приходната му част. "По-песимистичен сценарий би бил по-подходящ за българския бюджет", категоричен беше експертът.

Правителството одобри проекта на Бюджет 2024

„За съжаление, нашият бюджет – и тазгодишният, и тези до 2026 г., са с прогнозирани с доста по-голям структурен дефицит. В това отношение проектобюджетът, който предлага Министерството на финансите, не спазва изискванията на Закона за публичните финанси”, коментира Чобанов, като уточни, че това е „сериозно несъответствие”.

Финансистът коментира и нивото на инфлацията у нас. „Инфлацията у нас е по-висока отколкото предполага критерия, за присъединяването ни към еврозоната. В момента виждаме една трайна тенденция инфлацията да се понижава в България, но тя се понижава и в еврозоната. Разликата все още остава по-голяма и не позволява изпълнението на критерия. През следващата година е възможно приближаването да се случи”, твърди Димитър Чобанов.

Целия разговор гледайте във видеото.