Как протича вирусът

COVID-19 се появява с нови щамове, но това е обичайното поведение на вирусите. Те непрекъснато се променят, непрекъснато мутират, оцеляват онези варианти от тях, които са най-приспособени към новите условия, коментират вирусолози.

„Но щом един щам изчезне, виждаме, че вече не се връща. Вирусът продължава да бъде с нас, просто трябва да приемем, че той ще присъства в живота ни, от което не следва, че трябва да има непременно драма. Ние познаваме и други коронавируси, които са с нас. Поне четири са тези, които предизвикват сезонни настинки”, коментира вирусологът проф. Радостина Александрова.

Как протича вирусът в момента зависи от здравословното състояние на човека. „Продължава да е в състояние да предизвика по-тежко протичане при хора, които са по-възрастни, които имат съпътстващи заболявания. Там вече възрастта няма значение”, допълни вирусологът.

Ученик изобрети гривна, която показва дали сме болни

Последната ваксина срещу COVID-19 е актуализираната. Тя е моногенна, срещу един единствен  вариант, който е много близък до тези, които са най-широко разпространени  в момента. „Препоръчва се на хората, които са в рисковите групи. Има ваксини и срещу грип. Вирусът никак не е безобиден и също може да протече с доста сериозни усложнения. Понякога след приключването на самата епидемия от сезонен грип започват да се появяват свързаните с него усложнения”, обясни още проф. Радостина Александрова.