Под 90 000 са жителите без ток

Обстановката в страната се нормализира. Има населени места, в които все още се осигурява достъп. Под 90 000 са жителите без ток. Все още има селища без водоснабдяване. Процесът по възстановяване продължава. Това каза в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Александър Джартов, директор на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Снежното бедствие в Северна България: Областните управители с последна информация

„Нашите екипи в неделя реагираха на над 1 100 произшествия, днес сигналите са 26. Основно отстраняваме паднали дървета, вчера евакуирахме 25 човека от хижа в община „Родопи”, добави Джартов.

Той уточни, че екипите са се справили много добре. Джартов добави, че с оглед на очакваното затопляне трябва да се наблюдават язовирите, за да не се допусне преливане и да бъде застрашен животът на гражданите. „Това е една от мерките, която се прилага при случаи на обилни снеговалежи и последвало снеготопене. Гражданите трябва да се информират за прогнозата и дали се очакват опасни явления. Днес имаме предупреждение за силен вятър в 14 области. Не трябва да се предприемат пътувания, ако не се налага”, подчерта той.

ВРЕМЕТО: Жълт код за силен вятър в 15 области у нас

Ангел Джартов уточни, че системата за ранно предупреждение и оповестяване BG-ALERT е тествана във всички области. „Утре между 12 и 12.30 ще бъде направен тест на територията на цялата страна. Очаква се системата да бъде въведена е експлоатация в началото на следващата година”, каза той.