Тръмп също е изправен пред опасения относно възрастта си и редица обвинения

Демократическата партия няма план Б, ако президентът Джо Байдън реши по някаква причина да спре кампанията си за преизбиране през 2024 г., предаде Ройтерс.

Въпреки данните в социологическите проучвания относно възрастта на президента, той се придържа към плана си да се кандидатира за втори мандат, след като изчисти полето от сериозни конкуренти от Демократическата партия на първичните избори. Байдън обяви през април, че отново ще се включи в надпреварата за Белия дом.

Байдън: Няма да спрем да работим, докато всеки заложник не бъде върнат при близките си

Дори и повече кандидати от Демократическата партия да се включат сега, пътят напред ще бъде неясен, тъй като крайните срокове за първично гласуване в критични щати като Невада, Южна Каролина и Джорджия вече са изтекли. Лоялните привърженици на Байдън твърдят, че партията не се нуждае от резервен план, за да победи вероятния републикански кандидат Доналд Тръмп, когото Байдън победи на изборите през 2020 г.

Бивш адвокат на Доналд Тръмп: Караше ни да завишаваме стойността на имотите му

Сред възможните сценарии, ако 81-годишният президент наистина отпадне, демократите могат да изберат друг кандидат следващия август на своя конгрес или по-късно, в съответствие с правила.

Според Ройтерс, настоящи и бивши длъжностни лица, симпатизанти на Байдън, признават че партията може да се сблъска с катаклизми, ако най-възрастният президент в историята на САЩ се разболее или се оттегли по други причини по време на състезанието за Белия дом.

Вицепрезидентът Камала Харис няма автоматично да го замени като главен кандидат, ако той се оттегли. Тя би се кандидатирала в негово отсъствие, но в надпреварата ще се включат и други демократи.

Съдът отмени ограниченията за изказвания на Тръмп в процеса срещу него

77-годишният Тръмп, фаворитът за републиканската номинация, също е изправен пред опасения относно възрастта си и редица обвинения, включително неправилно боравене с класифицирани документи и намеса в изборите през 2020 г., които той загуби от Байдън. Той отрича да е извършил нарушение. Множество кандидати предизвикват Тръмп в първичната надпревара за републиканците.

Източник: "Ройтерс"