"Весела Коледа на всички", пожела американският президент, след като включи лампичките

Президентът на САЩ Джо Байдън внесе празнично настроение във Вашингтон, като запали светлините на Националната коледна елха пред Белия дом. Той и съпругата му Джил участваха в четвъртък в традиционната церемония за включване на лампичките на празничното дърво, разположено в Елипсата на Белия дом, известна като Президентския парк.  

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

"Весела Коледа на всички", пожела Джо Байдън, след като включи светлините. "Това е велика традиция". 

Тази година дървото е 12-метров норвежки смърч от националната гора Мононгахела в Западна Вирджиния.  В началото на седмицата се появиха съмнения дали 101-годишната традиция ще продължи по план, след като дървото беше повалено от силен поривист вятър във вторник.  Коледната елха обаче беше изправена отново в рамките на няколко часа. 

Церемонията по запалването на лампичките на елхата е празнична традиция в Белия дом, която включва обратно броене и музикални изпълнения. Дървото е инсталирано преди около две седмици на мястото на по-старо, което според парковата служба е развило гъбично заболяване, игличките му са станали кафяви и са опадали.

Коледно настроение: Ученик запали светлините на елхата пред Капитолия (ВИДЕО)

Нито едно от 58-те по-малки дървета, заобикалящи Националната коледна елха, не е пострадало. Около 20 орнамента са паднали, но не са се счупили. От Националната служба за опазване на околната среда обявиха в сряда, че екипите "монтират бетонни блокове и допълнителни кабели, за да обезопасят допълнително дървото".

Водещ на церемонията беше кънтри певецът Мики Гейтън, като имаше и музикална програма с участието на Сейнт Винсент, Джо Уолш, Дарън Крис и др. 

Вицепрезидентът Камала Харис и съпругът й Дъг Емхоф също присъстваха на церемонията в четвъртък.

Източник: Теодора Славянова, БТА