Ограничението е в сила до края на февруари

От днес центърът на София е забранен за стари автомобили. Това се случи, след като в сила влезе дълго отлаганата първа зона за ниски емисии. Ограничението е в сила до края на февруари, а целта е по-чист въздух. Откъде ще могат да минават сега автомобилите от категория Евро 1 и имаше ли нарушители днес провери Иван Кънчев.  

Само няколко часа след влизането в сила на забраната за стари автомобили в центъра на София бързо откриваме такива, които не трябва да минават от там. В тях попадат дизелови автомобили до 2002г и бензинови до 1996г. От днес до края на февруари 2024г. те няма да имат право да се движат в центъра. Изключение има само за живеещите в района и за хората с увреждания.

„Това е вид ограничение на човешките права. Не е редно”, смята един от жителите на София.

Влезе в сила ограничението за движение на стари коли в центъра на София

Екипът ни тръгна по булевардите, които очертават така наречения малък ринг. От тук ще могат да пътуват всички, докато не бъдат погълнати от по-голяма забранителна зона. Тя ще бъде въведена през декември 2025 г.

Камерите на Столичната община ще следят 24 часа в денонощието за нарушители, а ако има такива, глобите за тях ще бъдат между 50 и 500 лева. Днес актове не са налагани, но това няма да остане за дълго така. Парите ще се събират не от полицията, а от общинската администрация.

Новите правила изненадаха и чужденците.  А нарушители има и около сградите на властта и паркинга на депутатите. 

Забраната за стари коли в центъра на София: Какви са рестрикциите