Разходка из красотите на западните Рилски склонове с Ники Василковски

Има едни специални места на планетата, където човек осъзнава колко е нищожен пред мощните земни сили. В подножието на западните Рилски склонове, ерозията е създала уникален природен спектакъл от жълто-кафяви ронливи скали, способни да удивят всеки. Привлекателни и лесно достъпни целогодишно, пред нас са Стобските пирамиди в цялата им прелест.

Тръгваме от кочериновското село Стоб по пътека край единствената у нас църква, носеща името на “Свети Прокопий”. Храмът е изграден тук през 1860 година, а първото кръстено дете в него е доживяло столетна възраст.

Докато снежнобялата фасада с камбанарията остава зад гърба ни, вървим по криволичещ нагоре утъпкан и добре маркиран път. Само след 500 метра вече сме високо над селото до една историческа светиня. През 14 век в местността "Църквището" е била построена първата сграда на храм “Свети Прокопий”. Турското население обаче възроптало, че храмът е над къщите им и той е бил съборен. С позволение на султана по-късно, стобчани получили разрешение да изградят новата църква.

„Дотам и обратно”: Ковачевица и тайната на кървавата река (ВИДЕО)

Църквата е била пренесена камък по камък в селото оттук. Намирала се е високо над селото, което пък било трън в очите на турците през онзи период.

Продължаваме нагоре по песъкливата пътека към върха на възвишението. Заради мекия климат в района, дори през декември дърветата все още пазят колоритната си златна премяна. Непосредствено преди пирамидите има по-стръмен участък, но той се преодолява бързо и сравнително лесно. Едва тук горе можем да придобием представа за особеностите на скалната забележителност. Отвисоко районът наподобява извънземен пейзаж.

И така. Вече сме при пирамидите. Някои хора подценяват това място, но идвайки тук човек осъзнава защо чудатите форми са определени като феномен.

Тази уникална мозайка от чудати скулптури, някои с височина до 10-12 метра, е изваяна от мощната ерозия на пясъчната скала. Милиони години вятърът и водата са рисували всевъзможни фигури. Картината на района е жива - с времето едни пирамиди падат, а други се оформят като такива. Там, където е имало твърда скала, тя е останала непокътната като шапка върху ронливата скала. Отстрани изглежда непонятно как всичко това все пак успява да се пребори със силите на гравитацията.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Тайнствените скални храмове в Поломието

Според стара легенда тук някога било равна земя. Двама влюбени решили да се обрекат един на друг. Майката на момичето обаче не била съгласна и проклела дъщеря си. В деня на сватбата се извило кръшно хоро. Булката целунала свекъра и всички мигом се превърнали в камък.

Пътеката сред Стобските пирамиди се движи по ръба на планински рид, издигащ се на около 100 метра над нивото на деретата от двете му страни. Пирамидите са в няколко групи покрай оградения с дървен парапет път. Разходката извън маркирания път може да бъде опасна.