Творецът се премества в САЩ и продължава да твори там

Неволята на бежанците е част от работата на художника Дима Алексеев. Той напуска Русия през 2016 г., а сега живее в САЩ. Това разказва журналистът на Voice of America (VOA) Нина Вишнева в своя репортаж от Ню Йорк.  

„Това е въпрос към онези руснаци, които останаха в Русия. Носят ли отговорност за това, което прави страната им?“, посочва художникът от руски произход Дима Алексеев. 

Дима Алексеев има безкрайни въпроси. Той се опитва да намери отговори чрез своето изкуство, разглеждайки въпроса за принудителната миграция, причинена от война и международните конфликти, разказва Вишнева. 

„Днес нещастието на хората е особено интензивно – и само нараства“, категоричен е художникът. Дима Алексеев се сбогува с успешната си кариера и комфортен живот в Москва през 2016 г., след като се почувства неспокоен от политическата обстановка, включително анексирането на Крим, съобщава VOA

От заплахи до арести: Как Москва преследва неудобните за властта журналисти

Той се премества в Атланта, Джорджия и продължава да твори в САЩ. След като Русия нахлу в Украйна в края на февруари 2022 г., Алексеев започна да проучва сложното преживяване на това да станеш бежанец: от първоначалните чувства на болка и загуба до осъзнаването, че може никога да не се завърнат у дома. Творчеството му изобразява дългия път на бежанците.  

„Ако моята работа ви докосва, значи усещате празнината на бежанците, колко “смачкани” и измъчени са те. Когато попаднат в екстремни условия като миграция, хората стават крехки, прозрачни...", обяснява Дима Алексеев. 

Алексеев е съсредоточил част от работата си върху Украйна. Той посещава проукраински митинги, държейки раници, оформени като цивилни сгради в Украйна, които руските сили обстрелват и унищожават, съобщи VOA. Фигури от пластилин в циментови окови символизират хората, които са останали в Русия. Алексеев вижда своите приятели сред тях, обездвижени от задълженията и отговорностите си в Русия. 

„Задавам редица въпроси на моите приятели”, посочва художникът. “Питам ги: Има война, защо не си тръгнете?“ А те ми отговарят: „Не мога. Имам куче, имам майка и приятели, имам работа. Не мога“, разказва Алексеев. Други творби на мъжа са посветени на войната между Израел и “Хамас”.  

Стъпките, които внезапно спират в картините му, символизират мъртвите. Тези, които се замъгляват, символизират заложниците на “Хамас”, съобщава журналистът на VOA. 

Източник: Vesti.bg / Voice of America