Дори и централата да е разделена по политически цвят, тя е една, каза той

Проблемът с „Пирогов“ прави опит да прикрие действителните желания на част от политическата класа, които се изразяват в това да управляват паричните потоци, които са през здравната каса. Това каза д-р Дечо Дечев, изпълнителен директор на УМБАЛ „Св. Иван Рилски в предаването "На фокус".

Тошко Йорданов: Големият въпрос е как се източва НЗОК, защото в момента 8 млрд. са на масата за крадене

„Продължаваме промяната“ предложи кандидатура за шеф на НЗОК, чийто качества са да управлява банка, за тях здравната каза е банка или банкомат. И да е гений този човек му трябва поне половин година, за да разбере къде е. ГЕРБ вкараха кандидатура на подуправител с много опит в правилното насочване на паричните потоци. Потоци, които трябва да се насочат към правилните хора, които са участници на пазара в касата и тези хора да се реваншират“, заяви той. Скарването е временно, защото това, че са подали оставка не означава, че те не управляват в момента, поясни Дечев.

Денков за отношенията в некоалицията: Свикнах всеки ден да очаквам какво ли не

Политическият контрол върху здравната каса за хората не дава нищо, но за управляващите партии дава контрол върху този ресурс, което е изразено и през последните 12-13 години от управлението на ГЕРБ, каза лекарят. По негови думи управлението на НЗОК е предоставено на един финансов кръг, който по време на целия този период, а продължава и сега, съставя бюджета на касата по начин, който го устройва. Този кръг включва Ананиев, докато беше министър, и Жени Начева, посочи гостът. Той сподели, че по негово време също е имало политически натиск, но е имало граници, които не са се преминавали. Имало е опит за партийни кандидатури, но имахме правото да преценим дали тези хора са подходящи или не, допълни Дечев.

Ангелов за казуса „Пирогов”: Няма как министър Хинков да управлява на инат

НЗОК се превръща във филиал на съответната партийна централа, заяви той. Той смята, че дори и централата да е разделена по цвят, тя е една.

По негови думи целта на конфликта с „Пирогов“ е ГЕРБ да получат правото да предложат техен човек, който ще управлява касата.