Тя се казва "Изчезващите храни"

Изследовател събра в книга най-застрашените автентични сортове и продукти.  Тя се казва „Изчезващите храни”. Така той се опитва да спаси биоразнообразието.

„Изчезващите храни са онези, които все по-малко виждаме около нас и все по-малко хора ги отглеждат, грижат се за тях, произвеждат ги, преработват ги. Понякога тяхната съдба зависи от решимостта на един човек,  който да не позволи тази храна да изчезне”, разказа Десислава Димитрова, основател на „Slow Food” в България.

В книгата се дава пример за специален вид соя от остров Окинава, за която в момента се грижи един единствен човек. Неговата цел е да постигне такъв обем на производство, че да може един ден хората от острова, да си припомнят вкуса на тофуто, каквото е било преди десетилетия. 

Забраниха търговията на месо и животински продукти на фермерските пазари

„Ние по-малко се вълнуваме за изчезването на определени храни от нашата хранителна система, отколкото за животни или растения, които изчезват. Аз нямам отговор за това, но опасността е огромна, защото има  примери и в исторически план какво се случва, когато заложим само на един вид”, обясни още Десислава Димитрова.

Тя напомни за глада в Ирландия през 18-и век, когато се отглежда един единствен сорт картофи, който се заразява с вирусно заболяване, което унищожава цялата реколта. „И хиляди хора умират от глад. За да се реши този проблем, се е наложило да се върнат обратно в Андите, където да потърсят други видове и сортове, които да разнообразят културата”, разказа още основателката на „Slow Food” в България.

Сортовете са много, но когато се заложи на един, ако се появи заболяване, което унищожава тази култура, тя загива.