За негова половинка бил избран мъж, който е с 15 години по-възрастен

13-годишно момиче от турския окръг Кония беше сгодено насила за 15 години по-възрастен мъж. Годежът на ученичката в осми клас бил направен в къщата на семейството на девойката от ходжата на селото и в присъствието на роднини.

Гостите направили снимки от събитието и ги разпространили в социалните медии. Те съобщили подробности за възрастта на момичето и на годеника. Според местните бащата, който се познавал отдавна с годеника, вероятно е взел крупна сума пари за дъщеря си.

Мъж е обвинен, че е измамил непълнолетно момиче с близо 9000 лв.

Екипи на областната дирекция за семейството и социалните услуги съвместно с жандармерията и полицията започнали разследване на случая. Момичето и родителите му били привикани за разпит в полицията. Заведено е дело по обвинение за насилие срещу непълнолетна с цел брак.

Това не е единствен случай на подобно деяние. Сгодяването насила на момичета още в ученическа възраст с възрастни мъже е доста разпространена практика, особено в селата. По този начин момичетата са принуждавани да напуснат училище.

Действащите закони в Турция забраняват граждански бракове с момичета под 18-годишна възраст. За да избегнат закона, се правят религиозни бракове, обикновено от ходжата на селото, между мъже и непълнолетни момичета. Подобна практика е доста разпространена, особено сред консервативните ислямистки общности.

Според статистиките една на три от жените в Турция, станали семейни още като непълнолетни, стават и майки преди да навършат пълнолетие, а половината са били подлагани на насилие.

Източник: Нахиде Дениз, БТА