Хулиганските прояви и липсата на адекватна реакция карат потърпевшите да подадат колективна жалба

Нарязани гуми, счупени стъкла на автомобили на над 20 души в центъра на София. Вандалските прояви и липсата на адекватна реакция карат потърпевшите да подадат колективна жалба. 

В нощта на 12-и срещу 13-и декември собственици на повече от 10 автомобила се събудиха с нарязани гуми. Оказва се, че това не е първият случай, а поредица от вандалски прояви. На 13 декември живеещи около "Женския пазар" се събуждат и намират колите си с нарязани гуми.

"Пиехме кафе със съпругата ми, когато се обади по домофона един от комшиите, които са пострадали, каза да слизаме долу", разказва Димитър Иванов.

Над 10 коли осъмнаха с нарязани гуми в центъра на София (ВИДЕО+СНИМКИ)

Деян Давидков споделя, че съпругата му е забелязала нарязаните гуми на колата им, когато е отивала на работа, която стана да отиде на работа. Малко по-късно разбрали, че 11 коли също са пострадали от вандализма.

Броят на нарязаните гуми на всяка кола е различен - между 1 и 3. Потърпевшите се надяват поне част от щетите да бъдат изплатени.

"Трябва да знаят, че когато отидат при застрахователя да предявят претенция за обезщетение, трябва да имат документ от полицията, че това събитие се е случило. Той е достатъчен, за да уважи застрахователят тяхната претенция. Иск може да се заведе само по застраховката "Каско", докато "Гражданска отговорност" не покрива такъв род щети. Тя е със съвсем друга цел", обясни Нина Колчакова от Асоциацията на българските застрахователи.

От столичната полиция съобщиха за NOVA, че вече има задържан. Заподозреният е 28-годишен мъж, а това далеч не е първият му сблъсък със закона. 

"Живея в района от една година и досега съм имала 2 щети върху колата си. Първата беше в средата на май месец тази година, когато абсолютно целият ми автомобил беше надран. Всъщност единствената незасегната част от колата беше нейният покрив", обяснява Мария Апостолова. През ноември 4 коли се оказват и със счупено предно стъкло. Камера успява да заснеме умишленото посегателство върху едно от превозните средства. Две седмици преди масовото рязане, Мария се качва да шофира, когато усеща че нещо не е наред с автомобила ѝ.

Повдигнаха обвинение на мъжа, срязал гумите на коли в София

"Започвайки да шофирам, осъзнах, че или двете ми десни гуми, или поне едната със сигурност е пукната. Мислех си, че е инцидент, но когато паркирах осъзнах, че са били нарязани", разказва Апостолова.

Налага се да извика репатрак, с който колата да бъде превозена до сервиз. Живущите подготвят жалба с всичко случващо се. Надяват се властите да предприемат действия зя по-голяма сигурност в квартала.

"Това е нетърпимо. Постоянните напливи от бежанци, сбивания, случаи на извадени ножове... Ние искаме да се чувстваме сигурни в средата, в която живеем. И всъщност имаме и две деца, за които се опасяваме. Не можем да ги пуснем свободно по улиците или да се прибират", споделя Деян Давидков.

Молбата на гражданите е Общината да инсталира камери на улиците, които да се следят.

Стажант-репортер: Габриела Георгиева