София Дзюблюк е създала повече от 120 стенописа

Украинският град Ирпин беше под руска окупация. Властите казват, че над 70% от инфраструктурата му е повредена. Когато руснаците се оттеглиха, някои жители започнаха да се връщат от чужбина, за да помогнат за възстановяването на града. Това съобщава Павел Суходолски в репортаб за Voice of America (VOA).

Украинската художничка София Дзюблюк се се занимава със стенописи. За седем години тя е създала повече от 120 стенописа. София бяга от Украйна в САЩ, след като като започва руската атака над Ирпин. По-късно обаче тя напуска САЩ и се завърща в родния си град, въпреки че войната продължава.

Да напуснеш Русия: Художникът, който си тръгна заради политиката на правителството (ВИДЕО)

„Градът ни беше под окупация. Ракета удари ограда близо до къщата ни. Всички прозорци бяха изпочупени”, разказва София Дзюблюк. В САЩ тя намира убежище и приятели в Северна Каролина. Един от тях е местният художник Сидни Дуарте, който я насърчава да нарисува стенопис за войната на Русия срещу Украйна.

Художничката споделя, че е имала добър живот в САЩ, но когато получила шанса да се върне в Ирпин, не се поколебала. „Можех да участвам в програмата, която позволява да остана да работя законно в САЩ, но когато видях, че се създава проектът за възстановяване на Ирпин, разбрах, че искам да участвам в реконструкцията на моя град“, казва художникът.  

София се завръща в Украйна през месец май и работи като доброволец в родния си град. Тя помага за възстановяването на местно училище, предава VOA

Русия и "свободата на словото": Историята на Александра, която каза "не на войната"

70% от инфраструктурата на Ирпин е повредена или напълно унищожена по време на войната. Над 16 000 жители губят домовете си, а повече от 60 000 трябва да положат усилия, за да ги възстановят. „Разработваме нова концепция за града. Това е много вдъхновяващо, особено след като има директна комуникация с местните власти, може да говорим с кмета и да представим идеите си за реконструкцията на града“, посочва София Дзюблюк. 

Екип от реконструктори има големи планове за Ирпин, а Дзюблюк е щастлива да бъде част от плана. Надеждата е да се възстановят и модернизират всички разрушени сгради и да се добави повече цвят към този някога процъфтяващ град, предава Voice of America (VOA).

Източник: Voice of America (VOA), vesti.bg