Потърпевшите се оплакват от токови удари

Жителите на кюстендилски села излизат на протест днес. Недоволството им е срещу електроразпределителното дружество, което обслужва региона и по-конкретно липсата на експертиза, която, според протестиращите, е довела до спиране на захранването на много места в общината. След последния снеговалеж хората в региона останаха с дни на тъмно и студено.

Заради проблеми с тока: 10 ямболски села готвят пътни блокади

„Проблемът е от години. Имам документ от ел. сервиз, че токът е нерегламентиран и е между 150 и 340 волта. Изгоряха ми всички електроуреди у дома. Щетите са за около 10 000 лв.”, сподели в ефира на „Здравей, България” един от потърпевшите.

„Ситуацията през последните 2 седмици е тежка. В петък валя мокър сняг, което веднага доведе до паднали стълбове и скъсани проводници. Лошите метеролигични условия са основната причина за проблемите. Реагирахме незабавно на сигналите на гражданите. Над 100 служители са в планината, за да възстановим тока. До края на деня ще бъдат захранени всички селища. Повредите се състоят в паднали стълбове, в скъсани проводници, имаме участъци на места по километър, над километър и половина проводниците са на земята. Имайте предвид, че сме реагирали незабавно”, увери Виктор Станчев, главен оперативен директор на ЕРМ Запад.

Но въпреки реакцията, проблемите с съсипват местния бизнес. "Ски център Осогово" например няма как да работи. 

"За мен е загуба. Ако тръгна да се боря с адвокати, е безсмислено. А клиента това не го интересува", смята Явор Спиридонов.

От общината увериха, че ще съдействат в комуникацията между енергодружеството и горските стопанства за да се осъществи санитарна сеч.

"Електропроводите са с височина около 9м в момента са проводниците, дърветата са с височина 30 до 40 метра височина, сервитутната зона е 10 метра. Сами си направете сметка какво трябва да се направи, за да се гарантира стабилност на трасето", обясни Виктор Станчев - главен оперативен директор на ЕРМ Запад.

А на днешния протест дойде и човек в защита на енергодружеството. Тимка Стоименова разказа за жертвите на зет си, който е част от аварийна група. "Нощно време са го вдигали в 3 часа, в 2 часа. Дъщеря ми се сърди, че я буди. Нямахме ток, да, но никой не е отишъл в гората да види какво е състоянието", каза тя. В рамките на днешния ден аварийните екипи са отстранили повредите в най-засегнатите високопланински махали.

Повече гледайте във видеата.