Те ще преминат през улиците на града, за да пожелаят здраве и късмет

В Кюстендил навръх Стефановден кукери излизат на централния площад „Велбъжд”. С карнавално шествие те ще преминат през улиците на града, за да пожелаят здраве и късмет.

Православната църква отбелязва Стефановден

Джамалджийските групи се събраха на обяд на Железния мост в Кюстендил. И с мощен звън на чанове разтърсиха града. А после се отправиха на шествие към площад "Велбъжд".
"Това са нашите български традиции, които трябва да продължаваме да палиме младежите и децата, за да може да се продължи тази традиция", каза жена.

"Тръпката е неуситуема, просто като се правиш от дете, и да си болен – оздравяваш. Всичко е най-готино изкарваш, всичко е на душата", посочи мъж. 

"Крайно време беше в нашия град да се възродят традициите. Както ги има по селата", поясни друг мъж. 
"Аз съм водач на старците и така – успех ви желая и на Нова телевизия", пожела водачът. 

Пред коледната елха кукерите дефилираха под бурните аплодисменти на хиляди кюстендилци, които изпълниха площада. "Аз съм мечкар, той е мечката, търкаля се и се хвърля на хората за здраве", посочи мъж. 
"Много хубаво, много хора дойдоха, казаха ми даже - Ние дойдохме от Дупница, Благоевград да ви гледаме", каза друг мъж. 

В Кюстендил се надяват в следващите месеци туристите в града да се увеличават. "Може да се възползват от нашите минерални извори, от ски пистите които са на 10 минути. И разбира се, на нашето приказно градче и нашата приказна Коледа, където могат да се почерпят с най-вкусния топъл шоколад и греяно вино. Така, че очакваме ви, отворени сме, заповядайте", заяви Огнян Атанасов, кмет на Кюстендил.
През февруари в Кюстендил предстои и първо издание на голям кукерски фестивал в Кюстендил. 

Повече гледайте във видеото.