Днес е първият работен, но и неучебен ден след почивните дни

Днес е първият работен ден след серията почивни за Нова година. Трафикът по основните пътни артерии в страната беше интензивен. 

Има ли засилен трафик по основните пътни артерии в страната?

Още по обед се образуваха първите тапи по Е-79. Над час отнемаше преминаването по отсечката след Симитли, където се сливат пътищата от Банско и от Гърция. Пътят от зимния курорт до Симитли също е много натоварен. Засилено движение има и на магистралите "Хемус" и "Тракия". На „Хемус“ имаше и катастрофа между тир и лека кола, която допълнително затрудни движението и временно блокира една от лентите. Патрули на полицията бяха разположени на всички входно-изходни артерии на София.

Валентин пътува от Плевен към София. Избрал днешния ден, тъй като не очаквал много автомобили. Още до обяд обаче картината на автомагистрала „Хемус" се промени и се образува километрична тапа преди тунел „Топли дол“. Лошото време и дъждът преди обяд създадоха условия за аквапланинг. Стигна се и до аварирали автомобили, както и до произшествия. Едно от платната в посока София остана блокирано с часове след удар между тир и лека кола.

Според автоинструктора Йонко Иванов винаги преди дълго пътуване трябва да се изготвя стриктен план. „Да заредим пълен резервоар с гориво, защото при ПТП в студено време би трябвало парното да работи, налягането на гумите да се изравни задължително с гуми за сезона“, препоръча той.

Интензивен трафик през деня имаше и на автомагистрала „Тракия“. „Целият ресурс на СДВР и на „Пътна полиция” беше ангажиран както днес, така и вчера и следят за трафика. Нямаме проблеми с натовареността по входовете на столицата и към нея“, посочиха от Столичната полиция.

Междувременно продължава и специализираната полицейска операция за проверки на водачи за алкохол и наркотици. За последното денонощие органите на реда са установили общо 22-ма шофьори, качили се зад волана след употреба на алкохол. 10-има от тях карали с над 1,2 промила. Под въздействие на наркотични вещества или техни аналози са засечени 11 водачи. Петима са отказали да бъдат тествани.