Какви са възможностите за разрешаване на кризата в градския парламент

Част от старите политически проблеми се пренесоха и в новата година. Столичният общински съвет така и не успява да избере председател и да заработи по същество. Най-малките партии в градския парламент сложиха на масата предложението да има временен председател, поне докато бъде приет бюджетът на София за 2024 г. 

ПП-ДБ-СС са най-голямата група в столичния парламент, но имат 23 от 61 гласа. Това означава, че за мнозинство не им достигат 8. Биха подкрепили временен председател, но държат да знаят името. Следващите по численост – групата на ГЕРБ-СДС, категорично няма да подкрепят ротационен председател. БСП ще издига свой кандидат. От „Възраждане” дадоха заявка, че няма да участват в подобно временно решение. Така, дори ПП-ДБ-СС, „Синя София” и ВМРО да се обединят около едно име с помощта на ИТН, гласовете стават 30, а не нужните 31. Партиите биха могли да водят преговори и с единствения независим общински съветник Иван Алексиев, който влезе като част от „Възраждане”, но още преди да се закълне, излезе от групата.

Темата в студиото на „Твоят ден“ по NOVA NEWS коментираха общинските съветници Карлос Контрера от ВМРО, Иван Пешев от БСП и Драгомир Иванов от ПП-ДБ-СС . Според Контрера идеята за временно председателство на Общинския съвет се е появила като вариант за изход от ситуацията. „Твърде вероятно е администрацията да закъса в скоро време“, посочи той. Общинският съветник обясни, че предложението на „Синя София“ е в СОС да се разглеждат само въпросите, които на Председателския съвет са без оспорване. Тяхното предложение е кметът Терзиев да участва по-активно в разговорите и заедно да опитат Общинският съвет да заработи.

След среща между партиите: Няма консенсус за председател на Столичния общински съвет

Пешев заяви, че от БСП ще излъчат кандидат за председател. „Аргументите са, че като партия, която стигна до балотаж, председателското място е редно да бъде на наш представител“, смята той. Иванов уточни, че са издигнали кандидатурата на Грети Стефанова, за да може съветът да заработи. Номинацията на Стефанова била на принципа на избора на Вежди Рашидов за председател на Народното събрание, допълни той. Контрера посочи, че не са подкрепили кандидатурата на Стефанова, защото тя не познавала правилника и си позволявала да го нарушава. Иванов е на мнение, че временният председател трябва да бъде представител на ПП-ДБ-СС. „Оставяме отворена вратичка, за да обсъдим и подкрепим някой кандидат, извън групата ни“, каза той.

Да е от техните редици председателят искат и от ИТН. „Нашето мнение, издигайки моето име, колко и да е нескромно, е, че аз съм човек, който ще се справи. Имам опит в държавната администрация. В мое лице СОС ще заработи бързо и успешно”, посочи общинският съветник от „Има такъв народ” Пламен Данаилов. И все пак от партията на Слави Трифонов са готови да подкрепят обединително име.

Повече гледайте във видеото.