В Благоевград отчитат сериозен ръст в броя на пожарите от началото на отоплителния сезон

Ръст на пожарите отчитат от противопожарната служба в Благоевград. От началото на отоплителния сезон цели 27 пожара са възникнали заради печки и уреди за отопление.

"В нашата област широко застъпваме използването на твърдо гориво като отопление. Пожари възникват най-вече заради неспазване на мерките за пожарна безопасност при печки на дърва. Хората масово не слагат негорима подложка под отоплителния уред. Все още се разпалват печки с използването на леснозапалими материали, което е груба грешка. Освен това, се изхвърля пепел в пластмасови кофи и хартиени кашони", обясни началникът на отдел "Превенция и контрол" Георги Сарафов. 

72-годишен мъж загина при пожар в Старозагорско

По думите му чести са и пожарите в къщи с дървени покриви. "Не се преглеждат комините в частта, в която преминават в подпокривното пространство. Не са измазани, имат пукнатини, нагряват се, изпускат горещи газове, които нагряват и покривите се възпламеняват. Начин да осигурим по-голяма безопасност са датчиците, които в България сме приели, че се използват само в обществени сгради, но не и вкъщи. Но има сравнително евтини такива", посочи Сарафов.