Празникът е известен още като Васильовден

Днес ромите празнуват Нова година. Денят се нарича още Васильовден или Банго Васил. Общността отдава почит към Св. Василий - спасителят на ромите.

Почитаме Света равноапостолна Нина

Много пищно и дълго празникът се отбелязва в Кюстендил. В сливенският квартал „Надежда” оркестър „Карандила” поздрави своите съграждани с традиционна музика. Празникът не преминава без подаръци и фойерверки. От днес тръгват и сурвакари по къщите. Гозбите включват сарми, пълнени чушки и баклава.

От „Факултета“ до интернета: Момиче прави новини на ромски език

В Сливен от години развива дейност неправителствената организация  „Ромска академия“. От там могат да се похвалят с не един успешен и реализиран техен ученик. В града на стоте войводи ще излезе и първата по рода си книга в България. „Панорама на ромската култура” е за известни и успели професионално роми и вече е на етап предпечат. Изданието цели да популяризира и съхрани истинското лице на ромската култура.

Сред 14-те българи от ромски произход, включени в книгата, са световно известният цигулар Георги Калайджиев, акад. Христо Кючуков, актрисата Наталия Цекова, музикантът Младен Малаков, певицата Бони и скулпторът Васко Василев.

Повече гледайте във видеото.