Каква е прогнозата на главния държавен здравен инспектор

Още четири области са в грипна епидемия. От сряда - Плевен, а от 25 януари София-област, Бургас и Варна. В нито една от тях засега учениците няма да излизат във ваканция. На крачка от обявяване на епидемия са Пазарджик, Ямбол и Перник.

Пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев прогнозира, че до края на седмицата 1/3 от България ще бъде обхваната от грипната вълна.

Смолян „повлече крак” и след него грипът пламна в областите Пловдив и Габрово. От днес здравните власти обявиха епидемия и във Варна. „Достигнахме заболеваемост от 213 на 10 000 население. Започваме със здравните заведения, в които се прекратяват свижданията. Забраняват се детските и женските консултации. Имунизациите също се спират. В детските градини се въвежда много стриктен филтър”, каза д-р Анка Баева от РЗИ-Варна.

За това, че има все повече болни напоследък си личи и в аптеките в областта. „Тестовете отново започнаха да се търсят. Всеки втори кашля”, каза фармацевтът Станиела Христова.

В Плевенско заболеваемостта е достигнала своя пик от над 270 на 10 000 души. Затова здравните власти там също обявиха епидемия до края на месеца.

Доц. Кунчев: До края на седмицата очаквам 1/3 от България да е в грипна епидемия

В следобедните часове днес кризисният щаб в Бургас също потвърди, че областта попада в червената графа. Повече от половината направени проби потвърждават, че грип А е този, който преобладава.

„Броят на заболелите на 10 000 е 238. Ние сме в грипна епидемия и решението беше абсолютно навременно. Най-много заболели има в групата от 5 до 14 години, следвани от 0 до 4”, каза директорът на РЗИ-Бургас д-р Георги Баздеров.

Въпрос на време е пикът на грипа да обхване още области в страната, прогнозира главният държавен здравен инспектор. „Много близо до тези стойности са Пазарджик, Ямбол и Перник, изобщо върви вълната”, каза Ангел Кунчев.

Макар и все още да не е в епидемия, кривата на заболеваемост в столицата върви стремглаво нагоре. „Миналата седмица беше изключително натоварено, с много заболели”, коментира педиатърът д-р Сашка Порязова.

Доказана защита остават противогрипните ваксини. И макар че вече е късно за поставянето им на фона на лавинообразния ръст на заболелите, здравните власти очакват медицината скоро да предложи още по-ефикасна имунна защита.