„Нотариуса беше част от метастазата в съдебната система”, заяви Георги Коев

В ефира на „На Фокус” говори бивш адвокат на Мартин Божанов-Нотариуса – Георги Коев. Тази неделя в предаването отворихме архивите, за да ви покажем първите жертви на имотни измами, които се твърди, че е извършил убитият Божанов. Той беше застрелян на 31 януари в софийския кв. „Горна баня”. В разследването на Лора Крумова от 2004 г. участва и Коев. Днес той отново застава пред камерите ни, за да разкаже повече за миналото на Божанов.

„Той беше меко казано арогантен,експресивен, динамичен и вулгарен. Не беше притеснен за тези репортажи, които се правеха за него. Такива хора си вярват. Тогава още нямаше протекция. Той не е върхът на черешката на тортата, той е върхът на цирея, бялото което се вижда най-отгоре. Това е една метастаза в съдебната система, която виждаме 20 години. На този цирей му сложиха лепенка с убийството”, заяви той.

На въпрос как Божанов го е потърсил за адвокат, Коев заяви следното:

„Бях млад и амбициозен. Специализирах „Борба с имотните измами” и затова се озовавах в такива дела. Имах някаква популярност като човек, който се занимава с такива неща. Божанов ме потърси за опровержение на това, че е измамил леля си. След това тя самата не води дело, отказа се на следващия ден”.

ЕКСКЛУЗИВНО: Разследване на NOVA отпреди 20 години разкрива първите измами на Нотариуса

„България прие отмяна на смъртното наказание, но де факто то никога не е отменяно. Всяка година по трима-четирима знакови герои на Прехода им се изпълнява смъртната присъда, която не е издала съда. Съдебната система е многопластова, обхваща огромен социален ареал. Миналият век е било стражари и апаши, след това става стражари, апаши и прокурори”.

По думите му Слави Кръшевски – нотариусът, за който се твърди, че е участвал в имотните измами с Божанов, е на преклонна възраст, но той също няма нито една влязла в сила осъдителна присъда.

„Не съм го измъквал Мартин, вършил съм си професионалната работа, за която съм учил. След като спря да има нужда от помощта ми, спря да ме търси. До 2008 г. съм имал контакти с него и ми беше интересно как на този човек всичко му се отдава и независимо нещата, които върши, той остава сух”, поясни Коев.

„Той развиваше приятелства с всички хора, които може да са му полезни и удобни. Последно ме търси през 2008 г., а последно съм го виждал миналата година в съда, но вече бях от другата страна. Защитавах мой клиент, който съдеше Мартин Божанов”, каза още адвокатът.

Претърсиха над 20 адреса след убийството на Мартин Божанов - Нотариуса (ОБЗОР)

На въпрос парадирал ли е Божанов с политическите си контакти, Коев каза следното:

„Парадираше с Прокуратурата, ГДБОП, ДАНС. Споменаваше, че няма кой да го бутне в политическите контакти. Индиректно заявяваше, че е близък с ДПС, Пеевски”.

По думите му Нотариуса е бил бушон, който е можело да се разприказва, затова е бил убит.

„Убиха някой, който може да каже неприятни неща за съдебната система, които ние вътре ги знаем. Факт е, че такива безобразия без чадър не можеш да върши. 20 години без присъда на пъпа на София да си правиш, каквото искаш. Много правилно закриха и Специализирания съд, и Специализираната прокуратура”, заключи бившият адвокат на Мартин Божанов.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.