В спора се включиха от ДПС и БСП

Примирие или курс към избори? Пореден рунд в спора на управляващите кой да бъде външен министър в правителството след ротацията. Пред NOVA председателят на парламента Росен Желязков заяви, че партията му няма да събори кабинета, а се готви за ротация. Въпреки това остават на позицията, че няма да направят компромис с поста на външния министър.

ПП-ДБ отговориха, че не искат дипломат на ГЕРБ, защото ще загубят позициите си във външната политика. ДПС също се намесиха в спора - ще подкрепят Николай Денков само като министър на образованието. А от опозицията отсякоха - по-добре предсрочни избори, отколкото ротация.  

Не ГЕРБ ще спъне ротацията, а ултиматумите за поста външен министър на ПП, обяви председателят на НС Росен Желязков.  „ПП държат с тази фигура на червената линия Денков е да е външен министър. Ултиматумът идва от тях. Няма да съборим кабинета, готвим се за ротация”, каза той.

Кирил Петков: Правителство в този формат ще има и след 6 март

Желязков обясни и защо Мария Габриел трябва да продължи да бъде дипломат номер 1. „Нашето разбиране е, че външния министър в момента трябва да продължи да съвместява и тези функции, защото външнополитическата дейност на България е успешна”, подчерта той. И допълни, че ротацията трябва да стане с първия мандат.

От ПП-ДБ обаче продължават да настояват поста външен министър да отиде при тях след ротацията. „Нашият аргумент за Денков се корени в това, че външната политика ще се концентрира само гласа на ГЕРБ. Нито имаме решение, че ще отстъпим, нито е ставало дума за това”, категорично заяви зам.-председателят на НС.

За пореден ден в спора се включиха и от ДПС. Делян Пеевски подчерта кой ще носи отговорността, ако се стигне до предсрочни избори.

„Изведнъж те се събудиха точно преди ротацията и казаха, ама защо Борисов е шеф на външна комисия и защо Габриел е на външно министерство? Те го гледаха девет месеца, защо днес го забелязаха? Не може заради някакви искания на някой да намерим уютно топло кресло, защото някой е решил, че трябва да се настани във външно - да бутнеме държавата”, заяви председателят на ПГ на ДПС. И допълни, че ДПС ще дадат подкрепата си за Николай Денков, ако той стане образователен министър.

Пеевски: ПП-ДБ трябва изпълнят договорката – Денков да отиде в образователното министерство, а ГЕРБ да решат кой искат в МВнР

Опозицията се възползва от продължаващото напрежение във властта и призова за бързи избори. „Вместо ротация - разглобка и оставка. Да си ходят и избори 2 в 1. Те не спорят по същество каква да е външната ни политика. Въпросът е, според това, което чувам, е кой от двете страни ще бъде външен министър, за да злепоставя другата страна пред чужденците”, каза председателят на БСП Корнелия Нинова.

И двете страни в "некоалицията" смятат, че промените в останалия състав на кабинета трябва да са минимални.

Коментарът на Делян Пеевски дойде по време на Националната конференция на младежките структури на ДПС. На нея те избраха новото си ръководство. Обръщение към тях направи и почитния председател Ахмед Доган. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase