Въпросът относно името на следващия външен министър не е решен, допълни той

Премиерът Николай Денков няма да иска оставката на земеделския министър Кирил Вътев. Това обяви той при посещение в ПАВЕЦ „Белмекен”. Денков коментира и как вървят разговорите с Мария Габриел за ротацията и съдбата на външното министерство. 

Денков обясни, че голяма част от земеделците са направили точно обратното - дали са подкрепата си за Кирил Вътев. И ги призова ако искат допълнителни неща в споразумението, да ги изготвят и да седнат на масата за преговори. А пък преговорите с Мария Габриел за състава на кабинета продължават. Все още няма и категоричен отговор кой ще е външен министър. Различните позиции на земеделците, част от които подписаха споразумение с премиера, а другите продължават да протестират, накараха премиерът Денков отново да заговори за преговори. Но с разделителна линия отсега – без смяна на ресорния министър.

"Ние стигнахме до решение, което аз смятам за разумно, те смятат за разумно и затова подписахме споразумението. Оставка на министъра на земеделието Кирил Вътев не е основа за преговори", заяви той. Според него за смяна на министър може да се говори, само ако има конкретно предложение за по-добър кандидат. А в случая такова нямало.

Денков е на посещение в ПАВЕЦ „Чаира”

„Ако има някакви допълнителни искания, след като се видели споразумението, да си го оформят по правилния начин, за да се срещнем и да ги обсъдим. Много от протестиращите, не само тези, с които подписахме вчера, а и други, казват точно обратното – че те искат да работят с министър Вътев”, допълни той. 

Въпросът относно името на следващия външен министър не е решен, но преговорите с Мария Габриел за бъдещия ротационен кабинет продължават без напрежение.  "С нея имаме абсолютно ясно насочена външна политика, няма разлика между нас двамата. Но това, което е важно, е, че  всеки от нас ще продължи да има контакт с външните партньори, за да може, когато има дискусия, да се чуват съответните мнения. На 6 март нашето правителство ще подаде оставка", коментира министър-председателят.

Премиерът коментира и откъде според него е тръгнал целият спор кой трябва да е бъдещият външен министър. "Нека да припомня, че всичко стартира от едно изказване на г-н Борисов, в което той едва ли не постави под въпрос възможността премиерът да отиде с министри в Щатите. Това именно беше знак, че някой може да се опита да пречи на тези контакти и това разбира се за мен е неприемливо", отбеляза Денков.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase