Членът на ВСС призна, че функционирането на частния клуб „SS” било изненада за нея

Нови твърдения за още случаи на натиск над магистрати по казуса с Мартин Божанов-Нотариуса. И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов съобщи, че преди дни двама прокурори са били заплашвани със смърт. Данните бяха изнесени на заседание на Висшия съдебен съвет, посветено на влиянието на Божанов в съдебната система. Магистратите решиха да има нарочна комисия, която да провери данните за търговия с влияние.

Нели Куцкова: Има много случаи на заплашвани съдии, но те отказват да говорят публично

"Преди три години възприех този случай като единичен натиск спрямо съдия, опит за сплашване с оглед интересите по конкретно дело. След разкритията, които направи господин Стайков от АКФ, този случай се превръща в една амалгама. Имаме нарушаване на независимостта на съдии, търговия с влияние, нерегламентирано използване на СРС спрямо магистрати". Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Даниела Марчева, член на ВСС.

Назначават охрана на двама прокурори, получили заплахи за живота (ОБЗОР)

По отношение на специалните разузнавателни средства тя уточни, че „има хипотетична възможност събраната информация да се използва спрямо магистратите”.

Според Марчева случаят „Нотариуса” ще бъде държан на фокус и ще се направено всичко възможно истината да излезе наяве по отношение на евентуално участие на съдии в дейността на Божанов.

Марчева смята, че този казус може да бъде повод за законодателни изменения в различни насоки. „Има достатъчно слабости в законовата уредба, които биха могли да бъдат поправени. Мисля, че инициативата от страна на НС е добра”, добави Марчева.

Тя каза, че за нея е било изненада функционирането на частния клуб „SS”. „Ако се положат усилия, би могло да се разбере дали са го посещавали магистрати, кои са те и какво е било предназначението му” допълни Марчева.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase