Това каза президентът, който участва в ритуал по повод Трифон Зарезан в Монтанско

Размяната на реплики между държавния глава и партиите от управляващото мнозинство продължи и днес. Президентът Румен Радев отново разкритикува начина, по който бяха направени промените в Конституцията, и посочи, че само месец по-късно основният закон е бил „брутално погазен”. Това е и причината да наложи вето върху промените в Наказателно-процесуалния кодекс, с които бяха възстановени временно Пленумът на Висшия съдебен съвет и част от ограничените правомощия на главния прокурор.

"Народното събрание е върховният и най-демократичен орган в една парламентарна република, но това, че си на власт и имаш мнозинство, не означава, че можеш да правиш каквото си поискаш, да погазваш демонстративно всякакви правила, дори самата Конституция", посочи държавният глава. 
 


Според президента тревожен синдром завладява работата на Народното събрание. „Истинската цел на промяната на Конституцията не е била правосъдната реформа, а овладяването на цялата власт”, твърди Радев.

Борисов: Ако Денков и Габриел не се разберат, няма ротация

Той постави ясна разграничителна линия между начина на управление на служебните кабинети и този на редовните правителства. „Някои хора още ги боли, че по време на моите служебни правителства те не можеха да си разиграват схемите. По време на служебните правителства не се допускаха злоупотреби, които се наблюдаваха по време на други правителства”, категоричен беше президентът.


Радев коментира и предстоящата ротация във властта. При смяната на правителството след по-малко от месец президентската институция е готова за консултации с партиите и връчване на първия мандат. „Това не е ротация. Това е подаване на оставка на цялото правителството, заедно с министър-председателя. Оттам нататък цялата процедура се задвижва наново”, посочи президентът.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase