Кристиан Аманпур разговаря с него на 15 декември 2020 година

В едно от последните интервюта на Алексей Навални за CNN от 15 декември 2020 година, Той обяснява, че Путин е бил наясно с операцията по отравянето му, извършена четири месеца по-рано. 

Алексей Навални, добре дошъл в предаването. Искам само да кажа, че е много мъчително да се слуша този ужасен запис, на който Вие крещите и страдате в самолета. Просто искам да знам как се чувствате. Възстановен ли сте напълно? Какво е здравословното Ви състояние в момента?

Здравей, Кристиан. Много съм щастлив да бъда във Вашето предаване и всъщност наистина, наистина искам да започна с това, че много благодаря на CNN за невероятната работа с това разследване. Вчера, моментът, в който Клариса се опитва да влезе през вратата и се сблъсква с Алек Таякин, който е бил координаторът на екипа за убийства, беше невероятен.

Същевременно беше и доста смешно, но трябва да помним, че това момче е хладнокръвен убиец. Той е опасен човек. Аз се чувствам много по-добре в момента. И се чувствам по-добре, защото разследването беше много успешно. Всички знаем как се случват нещата, но когато погледнете цялата система, цялата инфраструктура на Кремъл и ФСБ за убийства - тя е ужасяваща.

Байдън: Не се заблуждавайте. Путин е отговорен за смъртта на Навални

Боже, когато споменавате как се случва всичко звучи като фантастика. Аз искам да вникна повече в това, защото сте абсолютно прав. Това беше невероятен репортаж, разследването, резултатите, опитите да влезем през тази врата. 
Искам да Ви попитам, понеже, искате да се върнете в Русия, а няма наказателно разследване, няма признание, очевидно те отричат, със сигурност Путин отрича да се е случило такова нещо, тогава защо искате да се върнете? Смятате ли, че ще бъдете в безопасност, когато се върнете?

Ами, не мисля, че мога да имам такава привилегия да съм в безопасност в Русия, но трябва да се върна, защото не искам тези групи убийци да съществуват в Русия. Не искам Путин да управлява Русия. Не искам той да е президент. Не искам той да е цар на Русия, защото той убива хора. Ето това е причината, поради която нашата страна деградира. Това е причината, поради която хората са толкова бедни. Имаме 25 милиона души, които живеят под прага на бедност. Цялата системата деградира, за мое щастие, включително системата за убийства на хора. Това е причината. Искам да се върна и да се опитам да променя нещата.

Един доклад твърди, че няколко служители на ФСБ са следили семейството Ви в продължение на около три години от 2017 г. насам, включително.

Почти четири години.

Да. И се смята, че дори съпругата ви Юлия е била потенциална мишена. Знаете ли, в доклада се казва, че тя се е чувствала много зле, когато и двамата сте отсъствали за известно време. Така че, абсолютно сигурен ли сте, че тези хора, които са Ви следили, всъщност са същите, които са Ви отровили. Какво мислите за това? Кой според Вас го е направил?

Сигурен съм на 100%, защото съм проследил това разследване в рамките на няколко месеца. Ние бяхме част от това разследване, проверихме всички данни и свършихме част от тази работа. Всички доказателства показват, че това е било системно, извършвано от един цял екип от ФСБ, който е участвал в това ежедневно да ме следи, да се подготвя за акцията и да чака заповедта. Ние знаем как работи ФСБ и такава операция, изискваща такива умения, и то за толкова дълго време, не може да бъде проведена без решение на началника на ФСБ -  господин Бортников. А е изключено той да си позволили такова нещо без пряка заповед на президента Путин.

Така, че съм 100% сигурен, че Путин е издал заповедта, веднага след като обявих, че се кандидатирам за президент. През 2016 г. се кандидатирах за президентския пост. Тогава е бил създаден този екип, който ме е следил близо четири години, който направи няколко опита да ме убие и това напълно доказва, че Путин е навсякъде и е получавал доклади през цялото време на тази операция.

Навални почина в наказателна колония. Вълна от реакции след новината за смъртта му (ОБЗОР)

Чудя се дали се надявате, че чрез това публично отразяване, този, който се опитва да свърже точките и до известна степен го е направил, ще доведе до по-нататъшна международна реакция. Разбира се, знаем, че ЕС през август, когато за първи път бяхте отровен, наложи санкции на ключови членове на ФСБ. САЩ не го направиха и се чудя какво се надявате, че ще направи администрацията на Байдън.
Президентът Байдън заяви, че „начинът на нападение не оставя съмнение за това къде е отговорността, именно в руската държава. Като президент ще направя това, което Доналд Тръмп отказа да направи - ще работя с нашите съюзници и партньори, за да държим режима на Путин отговорен за неговите престъпления“. Какво според вас трябва да се направи?

На първо място, имаше нужда президентът на Съединените щати да отправи едно много ясно послание. Не става въпрос за мен, а за това, че се използва химическо оръжие срещу цивилни, за убийството на политически опоненти. Честно казано, реакцията на Доналд Тръмп беше много разочароваща, защото единствените му думи бяха: „Нека да поговорим за това по-късно“. Аз мисля, че това всъщност не е достатъчно, защото това по-късно така и не дойде. Мисля, че президентът на САЩ трябва да каже нещо много ясно, посланието му трябва да бъде много ясно по този въпрос.

Абсолютно недопустимо за целия свят е да има човек, който да използва химическо оръжие, да разработва химическо оръжие и да го използва по такъв начин - безразсъден и много опасен. Защото ако можеш по този начин да убиваш хора, с такова мощно оръжие, такова лесно за използване оръжие, от което е невъзможно да се спасиш, тогава няма какво да те спре. Аз вярвам, че заради това, което се случи с мен, разследването ще продължи и ще разберем, че всъщност доста хора са били убити в Русия, а може би и в чужбина по този начин.

„Полярен вълк”: Жестокият руски затвор, в който Навални намери смъртта си (ВИДЕО+СНИМКИ)

Трябва да отбележим, че Александър Литвиненко е бил отровен с полоний, а Скрипалов, както знаем, с новичок. Всички те обвиниха Кремъл, който, разбира се, отрича. Но въпреки това това се е случило в чужбина и Ливиненко всъщност беше убит.
Какво да кажем за това, което откри Bellingcat, а именно, че при разследването се установи, че всъщност Кремъл все още ръководи много сложна операция за производство на химически оръжия, след като каза на света, че вече не се занимава с това. Какво още можете да ни кажете за това? И защо им е необходим завод за производство на химически оръжия и складиране?

От гледна точка на цялостната картина, това е най-опасната част. Аз лично съм много притеснен от тази част на разследването, свързано с мен. Фактът, че Русия развива много, много напреднал тип химическо оръжие е абсолютно ужасяващ. Защото още през 90-те години Русия беше една от страните, които прокарваха идеята за цялостна забрана на химическото оръжие и унищожаване на всеки грам химическо оръжие по целия свят и това беше абсолютно правилна позиция.
А сега имаме няколко институции, за които знаем от разследването на Bellingcat, че поне три от тях разработват, както химически оръжия, така и начини за доставянето им. Включително поставянето им в нанокапсули и други сложни начини за отравяне на хора, за убиване на хора.

Химическите оръжия, които познавам от собствения си опит, са нещо ужасно. Те не могат да бъдат използвани за нещо полезно. Те със сигурност се разработват за убиване на хора, за убиване на хора по таен начин. Освен това, един вид допълнителен бонус към използването на химически оръжия срещу противниците ти, е че всяваш страх у хората, защото хората се страхуват от това. Някои могат да поемат риска да попаднат в затвора или да бъдат застреляни, защото това е нещо, с което се сблъскваш в реалния живот и което четеш от новините. Но идеята да умреш внезапно само, защото си се докоснал до нещо е ужасяваща за хората. Вие споменахте, че знаем за няколко опита за убийство на хора с новичок и други химически оръжия, и го знаем, защото тези хора са оцелели, но нямаме представа колко успешни опита за убийство е имало.

Последните кадри с Навални - ден преди смъртта му (ВИДЕО)

Нека попитам за промените, които искате да видите в Русия, Вие очаквате следващите избори през 2024 г. Президентът Путин успя да удължи мандата си след 2024 г. Просто се чудя какъв е Вашият план, за да бъдете по-успешни, отколкото сте били досега. Те Ви изключват. Не Ви дават достъп до равнопоставени условия за участие в изборите. Вие сте един от водещите борци срещу корупцията. Вие сте много видима в социалните медии личност и навсякъде в Русия, но те не Ви позволяват да участвате и да бъдете опозиция. Как смятате, че ще се проведат изборите през 2024 г.?

Права сте. Не мога да участвам в изборите през 2024 г., защото ми е забранено, а това е стратегия, която Кремъл, за съжаление, прилага. Просто забранява на хората да участват. Но все пак изборите не са единственият инструмент, това не е единственият политически инструмент. Ние правим много други неща, организираме митинги, протести и провеждаме разследвания.
Аз ще се върна обратно в Русия и мисля, че нашата роля в предстоящите парламентарни избори ще бъде значителна и ние сме от значение. Готови сме да водим борба с управляващата партия "Единна Русия". Имаме своя специална стратегия, наречена „умно гласуване“, за което ще използваме системата на политическите партии, за да се борим с управляващата партия.

През цялото време сякаш играем на „Хвани ме, ако можеш“. Те измислят все повече и повече инструменти, за да ни потискат. Това е нашата страна. Имаме милиони хора, които подкрепят идеята за европейския начин на развитие на страната. Имаме десетки милиони хора, които са много недоволни и ядосани от Путин, и тези хора съществуват. Така че, въпреки че са изтласкани от политическото поле, те все още съществуват и ние ще използваме тяхната енергия, страст и сила, за да се борим с този режим.

Майката на Навални: Не искам да чувам никакви съболезнования

Искам да Ви задам един въпрос, който засяга Вашата политическа трансформация. Хора като Путин и неговите съюзници ще кажат, че "Путин е президент на цяла Русия", включително на бившите съветски републики. Те изтъкват някои от нещата, които сте казвал през 2007 г., когато бяхте изхвърлен от местната партия, защото се смяташе, че сте отправяли обиди към хора, които идват от републиките в Москва, за да търсят работа. Какво ще отговорите на това, щом искате да се лансирате отново като политик, който може да спечели не само в Москва, но и в цялата страна, която е огромна държава, пълна с най-различни етноси?

Аз имам може би привилегията да бъда политикът, който познава хората, и живота на тези, дошли от различните републики най-добре от всички други, защото бил в затвора с тях. След всеки митинг прекарвам по три месеца в затвора. Така, че аз живея с тези хора, споделям храната си с тях. Аз съм този, който най-добре ги познава, който може да общува с тези хора и бих казал, че и заради тях се връщам в Русия. Определено имам по-добра подкрепа сред мигрантите, отколкото Путин.

Алексей Навални, много Ви благодаря, че се присъединихте към нас и се радваме да видим, че сте по-добре и сте здрав. Благодаря много!

ВСИЧКО ЗА СМЪРТТА НА НАВАЛНИ ЧЕТЕТЕ ТУК

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase