Частната компания за космически полети SpaceX работи на пълни обороти

Могат ли САЩ да се върнат на повърхността на Луната? НАСА и частна американска компания за космически полети със сигурност се надяват на това, пише Voice of America.      

Базираният в Хюстън, Тексас Intuitive Machines създаде лунния спускаем апарат Nova-C. Той трябва да кацне в същия район на Луната, където НАСА планира да изпрати астронавти по-късно през това десетилетие. Нито един частен космически кораб не е кацал на Луната. Ако мисията е успешна, САЩ ще се върнат на лунната повърхност за първи път, откакто програмата "Аполо" приключи преди повече от 50 години.

Въоръжени грабежи и стрелби: В Зимбабве са разтревожени от растящата престъпност (ВИДЕО)

Този последен опит следва неуспешно кацане през януари от базираната в Питсбърг, Пенсилвания Astrobotic Technology, където изтичане на гориво малко след излитането разби надеждите за кацане на Луната.

Междувременно от космодрума "Байконур" в Казахстан Русия успешно стартира мисия за снабдяване на Международната космическа станция (МКС). Съобщава се, че товарният космически кораб е превозвал храна и провизии до орбиталната станция.  

Именно оттук астронавти от Италия, Швеция и Турция се сбогуваха с членовете на екипажа си. Триото прекара почти две седмици и половина на борда на МКС, чрез търговска мисия на базираната в Тексас стартираща компания Axiom Space. 

Тежка криза в Судан: 27 500 000 са засегнати от войната (ВИДЕО)

Преди заминаването първият астронавт на Турция Алпер Гезеравци изрази благодарност за възможността, предава VOA. „Много съм благодарен на моята страна, Република Турция, за тяхното смело решение да участват в тази космическа мисия“, казва Алпер Гезеравци.  

Пенсионираният астронавт на НАСА Майкъл Лопес-Алегрия ръководи екипажа на мисията Axiom на борда на капсула Dragon на SpaceX, докато тя се връща към Земята край бреговете на Дейтона Бийч във Флорида. Гезеравци имаше още една спирка по време на приключението си, докато беше посрещнат с цветя в турската столица Анкара. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: vesti.bg/Voice of America