Парите ще бъдат разпределени в няколко вида стипендии

Стопанският факултет към Софийския университет получи дарение от 1 милион лева от бивш възпитаник на учебното заведение. Той е пожелал да остане анонимен. Условията са парите да бъдат разпределени в няколко вида стипендии и да се използват за период от десет години.

Бояна Христова е студентка в Стопанския факултет и ще кандидатства за стипендията. „Това дарение е меко казано щедро. Не се съмнявам, че парите ще бъдат усвоени по абсолютно правилен начин и че ще има студенти, които да се възползват от това дарение, и заслужено ще получат стипендия”, каза тя.

Новината за щедростта на дарителя бързо стига и до другите студенти. „Доста голяма част от студентите вече знаят за нея и имат голям интерес да се включат. Съществуват и други програми, които са финансирани от дарители. Това обаче е първото дарение в тези мащаби и може би затова всички студенти са толкова развълнувани от възможността техните знания да бъдат оценени”, поясни Адриана Браничева.

Сериозно намалява броят на безработните висшисти, в някои специалности е под 1%

„Бяхме много трогнати. Когато представихме вече сключения договор и полученото дарение на Факултетния съвет, всички онемяха и започнаха бурни овации”, коментира преподавателят и зам.- председател на Сдружението на завършилите Стопанския факултет към СУ доц. Деян Радев.

Освен стипендии за постигнати академични успехи, ще бъдат отпуснати и такива с цел социално подпомагане. „Има списък за различните видове стипендии, насоките са качени в сайта на факултета. Дарителят се е ангажирал всяка година да индексира месечната сума с инфлацията всяка година. Очакваме допълнителни постъпления да допълват фонда”, добави Радев.

Предвидено е стипендиите да бъдат месечни и да са в размер от 400 лв.

Стажант-репортер: Стефан Стефанов

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase