Иван Брегов и Людмил Рангелов за ключовия проект

След промените в Конституцията вече са готови и измененията в съдебния закон. Предвидено е Висшият адвокатски съвет и юридическите факултети да могат да номинират кандидати за членове на Висшия съдебен съвет и на Висшия прокурорски съвет от парламентарната квота.

В промените, с които парламентът ще излъчва шест души в Прокурорския съвет, а прокурорите и следователите трима, от съсловната организация ги определят като политически контрол.

След промените в Конституцията: Готови са и измененията в съдебния закон

„От 2015 година СГП не е проверявана от Инспектората към ВСС. Всички останали софийски съдилища и прокуратури, включително военните, са проверявани”. Това коментира в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS Иван Брегов, правен експерт в Института за пазарна икономика.

По отношение на измененията в съдебния закон той уточни, че в Прокурорската колегия преимуществено ще бъдат излъчвани лица от Народното събрание. „От 10 членове, 6 ще бъдат от парламента”, добави той.

„Според проекта на Закон за съдебната власт, номинационната комисия внася своите заключения в постоянна комисия в НС, която прави преценка от своя страна. Депутатите ще взимат решение кои лица да бъдат избрани за членове на висшите съвети от парламентарната квота. Филтрите, които има този закон, дават възможност да се изберат по качествени и независими членове на висшите органи”, каза адвокатът Людмил Рангелов.

Според него е пропуск, че в номинационната комисия отсъства представител на Висшия адвокатски съвет.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase