Съмнения за подставени лица, изфабрикувани договори и фалшиви пълномощни

Виден Виденов е на 32-години и живее във видинското село Новоселци. Той е баща на четири деца и има завършен осми клас. Казва, че е социално слаб, но по документи е управител на десетки фирми.

„Те са били на някого, а после са прехвърлени на мое име срещу нищожна сума. Между 300 и 400 лева, според това къде се извършва сделката”, разказва Виденов. Той добавя, че така на негово име са записани около 50-60 компании.

Проверка установи: Вандализъм, измами и разруха в Централните софийски гробища

Майката на мъжа - Олга Крумова, също е управител и собственик на десетки дружества. По документи синът ѝ е собственик и на фирма, регистрирана на адреса му в село Новоселци. Той обяснява, че няма информация за дейността на компанията, която била прехвърлена на негово име преди година - две, чрез нотариус.

„По следите”: Жена твърди, че е дала 90 000 лв. на мнима ходжа за разваляне на родово проклятие (ВИДЕО)

По документи, на 14 септември 2023 г., Виден сключва договор със софийско дружество, според който социално слабият мъж е трябвало да построи хале за близо 9 млн. лева. В споразумението пише, че работата му е била възложена от съдружник във фирмата – Силвия Гагова. Тя твърди, че не познава мъжа от Новоселци и никога не е сключвала договор с него.

„Подписът ми е фалшифициран. Аз в тази фирма не съм лице, което може да дава каквито и да е правомощия на когото и да е”, твърди жената.

Според Виденов договорът е сключен в София. Дъщерята на Силвия Гагова - Сияна Гагова, твърди, че споразуемнието е изфабрикувано. Тя е юрист по образование и е подала сигнали до всички възможни институции.

„Мислим, че Виденов е подставено лице, което подписва, каквото му се даде и прави, каквото му се каже. Той просто търси как да си осигури дневните средства с такива схемички. Има договор от 15 страници, изработен отново с фалшиви подписи”, каза Сияна Гагова.

Виденов така и не построил обещаното хале, защото по документи не 18 октомври 2023 г. Силвия Гагова, която твърди, че не го познава, но на хартия му е осигурила работата, го е уведомила, че иска предсрочно да прекрати договора си с него. Причината - невъзможност да изпълни поетите ангажименти. Отново по документи, мъжът от Новоселци започнал да съди дружеството за неустойка в размер на 20% от общата договорена цена. Завел иск в Софийския арбитражен съд.

„Неустойката е на стойност в размер на 1.8 млн, лева - за това, че не сме изпълнили задълженията си по договора”, добавя Силвия Гагова.

През тази година Софийски арбитражен съд при сдружение ”Международна асоциация за правосъдие и арбитраж” осъжда фирмата да заплати на Виденов сумата от 1 812 069 лева, както и да поеме разноските по арбитражното дело на стойност около 53 000 лева. Осъдителното решение се твърди, че е дадено на мъж от София на име Красимир Златанов, който по документи бил упълномощен от съдружничката в осъденото дружество Силвия Гагова. При разпита в полицията обаче Златанов обяснил, че не познава жената, не е упълномощаван от нея и не е получавал решение на арбитражен съд.

Цялото разследване гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase