„От 2021 г. парламентът трайно въведе практика да приема противоконституционни решения”, поясни той

Твърдението на различни депутати, че във фонда, който гарантира стабилността на българската енергетика, липсва близо 1 милиард лева, не е вярно. Това заяви в предаването „Пресечна точка” главният икономист в Института за енергиен мениджмънт Калоян Стайков.

Свободният пазар на ток: Какво трябва да направят потребителите

„Нищо от това не е така. Очевидно в момента има недостиг на средства във фонда, но той не е 1 милиард лева. Ако този прогнозен дефицит се покрие на разсрочени вноски през следващите 8-10 месеца, няма да има никакво значение, в сравнение с това да се преведат парите веднага до 31 март. Самата оценка за дефицит е силно подвеждаща, защото се базира единствено на приходната част, където очевидно има разминаване. В крайна сметка от средата на годината КЕВР приема ново ценово решение, което съответно засяга както приходите, така и разходите. Може да се окаже, че в следващата половин година разходите няма да бъдат толкова високи и съответно този недостиг може да се стопи наполовина”, поясни Стайков.

Според него всичко е в ръцете на изпълнителната власт. „От 2021 г. парламентът трайно въведе практика да приема противоконституционни решения”, заключи той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase