Април започва със слънце и усещане за лято

Последната седмица на март започва с усещане за студено време. Над страната преминава хладен атмосферен фронт. В ранните часове ще вали на повече места в Западна и Централна България. Още преди обяд обаче валежите ще се преместят на изток, а на запад облаците ще започнат да се разкъсват. На места е възможна оскъдна гръмотевична активност. На надморска височина от над 1200-1300 метра вали тежък, мокър сняг, без изгледи за натрупване. В късния следобед ще спре да вали почти навсякъде. Денят ще е ветровит - с мощни студени северозападни пориви до 80-90 км/ч, и хладен с температури от 8 до 13-14 градуса.

Във вторник и сряда облачността ще се задържи динамична. Очакват се валежи от дъжд в нощта срещу сряда и през деня преди обяд, по-напоителни - в отделни точки на Западна и Централна България. Ще се затопли и в сряда дневните температури ще са между 15 и 21 градуса.

В четвъртък през деня ще посрещнем още един студен атмосферен фронт. Преди нахлуването на по-студен въздух температурите ще достигнат своя максимум – на места в Източна България - до 24-25 градуса. В хода на денонощието вятърът ще се усили. Валежите ще са от дъжд -  локални, временно интензивни, с гръмотевици и потенциал за дребна градушка.

От петък ще се установи по-устойчив сух период. В продължение на няколко дни в началото на април ще е слънчево с динамична облачност, но без валежи и с дневни температури до 25 градуса, в обичайно топли райони като Дунавската равнина – до 27-28 градуса.

Предварителните прогнози допускат преминаване на студен атмосферен фронт в периода 3-5 април. Ако се реализират високите, почти летни температури, атмосферата ще се дестабилизира и може да очакваме интензивни гръмотевични процеси с градушка.

Каква е прогнозата за вашия регион може да видите ТУК.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase