"Нямаме претенции дали вотът да е 2 в 1 или не”, подчерта депутатът от ГЕРБ-СДС

"За ГЕРБ - чисто партийно и като стратегия за предизборната кампания, нямаме претенции към това дали изборите да бъдат 2 в 1, или да са отделно. Това е ангажимент на президента. Ще се съобразим с него". Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от ГЕРБ-СДС Тома Биков.

По думите му партията се „старае да има позиция по въпроси, които зависят от нея”. „Мисля, че след като днес президентът връчва мандат на ИТН, ако те го върнат веднага, би могло да се влезе в срока за вот 2 в 1. Дори би могло и за 2 юни да се влезе в срок. Има достатъчно време. Не виждам защо е това напрежение”, коментира Биков.

Радев предупреди за възможна криза около служебния кабинет

На въпрос чука ли на вратата някаква конституционна криза, за каквато преди ден предупреди държавния глава, той отговори: „Има нова конституционна процедура. Тя е ясно разписана – кои хора биха могли да заемат поста служебен премиер. Доколкото видях, и президентът ще се съобрази с това. Не мисля, че в момента има конституционна криза. Друг е въпросът доколко това е най-оптималният вариант за тази процедура”, посочи той.

И допълни: „Нашата позиция при приемането на Конституцията беше това, което е свързано със служебното правителство – да се ограничи до непрекъсваемост на мандата на НС и да се даде възможност на парламента да контролира служебния кабинет”.

Тома Биков обясни, че "това, което сме се опитвали да направим, е да предпазим промените в Конституцията от евентуална отмяна от Конституционния съд".

"Аз се занимавам със служебни правителства. Даже съм написал книга още през 2016 г. Издадох я през 2019-а, още преди Радев изобщо да бъде президент. Служебните кабинети може да бъдат отменени с Велико народно събрание, защото те са вписани в частта "Правомощия на президентската институция". Това означава да отнемем правомощията от президентската институция, което може да се случи само с Велико народно събрание", категоричен е той. 

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase