Те взеха участие в международен курс за лавинно спасяване в Словакия

Четирима планински спасители и техните кучета взеха участие в международен курс за лавинно спасяване в Словакия. За първи път кучетата Вегас, Нико, Марк и Рекс се качиха на хеликоптер, а след полета участваха и в симулирани акции. Те вече са готови да се качат и на българския медицински хеликоптер, когато той влезе в експлоаттация.

Първата среща с вертолета носи на спасителните кучета много емоции, но и тревога. „Определено в самото начало не им беше много комфортно от този непознат шум. Хеликоптерът, като е кацнал на земята, прави едно много силно завихряне на вятъра. Не се чувстваха много спокойни”, каза Любчо Джолев от ПСС Разлог.

Как се дресират полицейски кучета и защо са толкова важни за всяко разследване?

След полета, при който кучетата са плътно до стопаните си, идва приземяването, което невинаги е възможно. Понякога се налагало те да скачат от метър и половина височина. След симулирана лавинна акция и търсене на пострадал, кучетата и спасителите се издърпват с лебедка.

Българският екип получава отлични оценки на курса, а до Словакия и обратно четиримата спасители и кучетата им пътуват с буса, закупен изцяло с помощта на дарители. Сега Вегас, Нико, Марк и Рекс мечтаят да летят и спасяват и на български хеликоптер.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase