Случаят е от столичния квартал „Люлин”

Сценарий като от филм - три 3-годишни деца избягаха от детска градина в столичния квартал „Люлин”. След пропуска на персонала те се оказват на улицата с риск за живота, но, за щастие, са върнати живи и здрави. Инцидентът е станал в понеделник малко след 09.00 ч.

„Децата бяха прибрани много бързо. Едното обаче е по-пъргаво и стигна по-далеч”, разказа Дочка Мичева, директор на 150-а детска градина „Калина”.

Според свидетели единият от малчуганите е забелязан чак при Кооперативния пазар. Случайни минувачи, които виждат само 3-годишното дете, подават сигнал до 112.

Обявиха за общонационално издирване 17-годишната Ивана от Дупница

Междувременно екип на NOVA провери за колко време възрастен би стигнал от вратата на учебното заведение до въпросното място. Пресичаме две улици и след 2 минути и 12 секунди сме там. В района обаче никой нищо не е чул и видял. Повече от денонощие по-късно директорът все още недоумява какво се е случило.

„Те са си мислили, че се гоним и си играем, но ние бяхме много стресирани. За момента съм спокойна от факта, че децата са здрави”, каза още Дочка Минчева.

Защо 5-годишно момиченце "избяга" от дома си, а майка му не го спря

Кодексът на труда предвижда забележка, последно предупреждение или директно уволнение. Според родители на други деца от детската градина в момента по-важно от наказанията е затягането на мерките за сигурността на децата.

„Познавам персонала и смятам, че са стойностни хора и добри педагози”, коментира Евгени Христов, баща на друго дете от градината.

От Районната администрация са изпратили писма до всички детски градини и ясли в квартала – с указания да затегнат контрола.

„Мислил съм върху по-строги мерки, но заради пожарната безопасност изискванията са такива, че не е възможно заключване на дворовете. По-скоро трябва да бъдат под постоянно физическо наблюдение от охрана”, смята кметът на район „Люлин” Георги Тодоров.

Нови брави, модернизация или охрана - безопасността на децата ще се обсъди на среща още тази седмица.

Родители твърдят, че има два идентични на този случай, но общината твърдят, че не са получавали сигнали досега.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase