В инициативата се включиха служители на Югозападното държавно предприятие и на Община Разлог

Превенция срещу горските пожари у нас. Служители на Югозападното държавно предприятие и на Община Разлог изградиха така наречените минерализовани ивици край пътя в местността Предел.  При евентуално възникване на огън заради изхвърлен фас от преминаващ автомобил това би трябвало да спре разпространението на пожар към горските територии.

„Целта е да се махне органичния слой –  хумус, листа, тревички и други и да се изчисти до минерализован слой. Отдолу няма какво да гори”, обясни Вера Станишева от Югозападното държавно предприятие.

Лятна жега през април: Температурни рекорди в редица градове у нас

Ако огънят се движи в обратна посока – от гората към пътя, ситуацията не е толкова опасна, защото тогава се разчита на естествената преграда – шосето. Изграждането на специалната ивица в местността е част от инициативите предвидени в Седмицата на гората. От горското предприятие отправиха и апел към всички пътуващи.

„Да не изхвърлят от колите си фасове или някакви стъклени отпадъци, които пак могат да предизвикат запалване. Също така да не палят огън в гората”, заяви инж. Петко Ангелов, началник на Отдел „Опазване на горски територии”.

Статистиката показва, че от началото на тази година на територията на Югозападното предприятие са регистрирани 79 запалвания в горски територии, при които са изгорели 179 декара. Засегнати гори няма, тъй като всички пожари са били низови.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase