Коментар на депутата от ПП-ДБ Мирослава Петрова

Какво предвиждат новите правила за къмпингуване? Какво представлява новият регламент и означава ли изготвянето му, че досега такъв не е имало или поне не е отговарял на изискванията? Темата в студиото на „Пресечна точка” коментира депутатът от ПП-ДБ Мирослава Петрова.

„Въпросът с регламентираното къмпингуване трябваше да бъде решен веднъж завинаги. Той беше едно тежко наследство от много лошото законодателство, което ни оставиха „патриотите” по време на управлението на ГЕРБ. Това законодателство беше изготвено под тяхно давление. И в него беше заложена предпоставка, която отиваше към забрана. Ако беше влязла в сила една Наредба към член 10А, която има характер на устройствена наредба и по никакъв начин не отразява съвременните стандарти в сферата на къмпингуването в света – се отключва един последващ член 24 В, който казва, че „къмпингуване извън обозначените места – е забранено”. А такива места в България няма”, обясни тя.

Започват проверки за незаконно къмпингуване по Южното Черноморие

По думите ѝ през последните 30 години доста къмпинги „са били съсипани”. „Плажовете на първа линия са доста атрактивни. България беше известна със страхотните си къмпинги на първа линия, но на тяхно място се настани бетонът и изоставените сгради. И съответно не се решиха проблемите, които тази липса на къмпинги отключи – сметоизвозването в общините, свободното къмпиране, стимулите за създаване на подобни места”, подчерта тя.  

Целия разговор гледайте във видеото. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase