Държавният секретар на САЩ е обсъдил с тях иранското нападение над Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е провел в неделя телефонни разговори с външните министри на четири страни. Той е обсъдил иранското нападение с ракети и дронове срещу Израел в нощта срещу 14 април с представители на Йордания, Саудитска Арабия, Египет и Турция.

Пред всеки един от тях американският държавен секретар е засвидетелствал, че САЩ не търсят покачване на напрежението в Близкия изток, като в същото време ще продължат да подкрепят Израел в неговата отбрана.

Лидерите на Г-7 осъдиха остро иранската атака по Израел

Специално с египетския външен министър Шукри Блинкен е разговарял и за нуждата от увеличаване на хуманитарната помощ за палестинците в Ивицата Газа, за защитата на цивилното население там и за нуждата от незабавно прекратяване на огъня в конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка „Хамас”, което да доведе до освобождаването на държаните от ислямистите израелски заложници.

„Ройтерс” предаде, че министърът на външните работи на Египет е разговарял по телефона с колегите си от Иран - Хосейн Амир Абдолахиан, и Израел - Израел Кац, като е заявил нуждата от сдържаност. Шукри е призовал двамата страните им да упражнят максимален самоконтрол и да се въздържат от провокации, които биха покачили напрежението и нестабилността в региона, се казва в изявлението на египетското външно министерство. В него се допълва, че Египет е готов да увеличи усилията си за справяне с настоящата криза.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Иво Тасев, БТА