Херци Халеви заяви това по време на реч пред военнослужещи във военна база, засегната от ирански удар

Началникът на Генералния щаб на израелската армия Херци Халеви обеща отговор на безпрецедентната атака на Иран срещу Израел. Той заяви това в понеделник по време на реч пред военнослужещи във военна база, засегната от ирански удар, предаде "Франс прес".

Израел ще отвърне на изстрелването на толкова много ракети, крилати ракети и дронове по територията на израелската държава", каза генерал Халеви по време на визита в базата "Неватим" в Южен Израел.

Армията разпространи кратко видео, показващо не много дълбок кратер покрай стена в резултат на паднала иранска ракета във военната база.

Гершон Баскин: Посланието на Израел към Иран е „Не можете да се биете с нас, ще загубите”

Иран изстреля стотици ракети и дронове в нощта на събота срещу неделя по Израел в отговор на смъртоносното нападение срещу иранското консулство в Дамаск, приписвано на Израел. Почти всички ракети и дронове бяха прехванати от израелската противовъздушна отбрана с помощта на САЩ, но и на други съюзнически страни, като Франция, Великобритания, а също и Йордания и Саудитска Арабия, припомня Франс прес.

Операцията по прехващане на ракетите и дроновете беше наречена "Железен щит" и беше извършена в коалиция, каза Израел.

Същите тези страни със САЩ начело сега са обезпокоени от риска от регионална ескалация в случай на директен израелски отговор на иранска територия. Вашингтон вече даде да се разбере, че няма да участва в подобен отговор. 

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: Габриела Големанска, БТА