Той няколко години организира наградите "Златен пирон" за най-лоши примери в законодателството

Деканът на Юридическия факултет на Софийския университет, бивш депутат и вицепремиер проф. Даниел Вълчев коментира промените в Конституцията. 

"Протиконстутиционно е Народното събрание, като законодател, да си дава правомощия или да си удължава мандата в друго свое качество. Иначе е нормално да излязат във ваканция, защото панаира в НС ще стане драматичен, колкото повече приближават изборите. Това нещо, според мен, е една традиция - да не работи парламента месец и повече преди избори", заяви проф. Даниел Вълчев. 

"Промените в законите са противоконституционни. Служебните правителство през последните няколко години създадоха впечатлението, че президента е някакъв център на власт. Ако има някакъв укор към него е, че той състави няколко правителства от хора, които не са способни да управляват държавата", допълни той. 

Петър Москов: Даниел Митов беше прекрасна кандидатура за външен министър

Няколко години проф. Даниел Вълчев организира наградите "Златен пирон" за най-лоши примери в законодателството. Дали политиците заслужават такъв приз след промените в Конституцията?

"Сега се събраха доста поводи да направим ново такова издание, вероятно през есента ще го организираме. За да ме разберете ще дам пример - в една от категориите беше спечелила дефиниция, от един от законите - "леглата на реките, това са земите по смисъла на Закона за водите". Искам да кажа, че когато човек трудно борави с юридическата материя и има проблеми с общуването на български език, ефектът е в законодателството", заяви проф. Даниел Вълчев. 

Целия разговор гледайте във видеото.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase