Коментар на Радан Кънев, Ангел Джамбазки, Илхан Кючюк, Андрей Ковачев и Петър Витанов

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментират Илхан Кючюк от АЛДЕ, Ангел Джамбазки от ЕКР, Петър Витанов от Прогресивен арианс на социалистите и демократите, Радан Кънев от ЕНП и Андрей Ковачев от ЕНП в „Твоят ден“ по NOVA NEWS.

Ковачев каза, че мандатът е бил изпълнен с огромни предизвикателства. Той обясни, че е участвал в изграждането на Европейския здравен съюз, отделянето на средства за определени лекарства, защита на потребителите с въвеждане на единното зарядно, защита на българските общности извън България. Ковачев допълни, че другата тема, с която е бил ангажиран, е миграцията. Той посочи, че и първата стъпка за Шенген е направена.

Джамбазки посочи, че европейският елит се е опитал да направи живота на хората в България по-труден. Той заяви, че миграцията е важен проблем, а Европа вече е пълна с мигранти, които не уважават ценностите на континента. Джамбазки посочи, че България не е влязла изцяло в Шегнен, а също така се прави опит "България да бъде превърната в преливник за мигранти".

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия

Кънев заяви, че е бил основният докладчик по най-голямото Екологично досие на Европа, което регулира токсичните емисии. "Това са основните и преките отровни емисии на всички големи индустрии на континента", поясни евродепутатът. Той каза, че в настоящия парламент депутатите са успели да покажат, че България може да има много по-голяма тежест при вземане на решения.

Кючюк посочи, че българските действия за пълноправното ни членство в Шенген и влизането ни в еврозоната са от изключителна важност и трябва да продължат. Той подчерта, че други важни акценти са конкурентоспособността, сигурността и европейската солидарност.

Витанов обясни, че по основните национални въпроси всички са постигнали пълен консенсус. Той подчерта, че от огромно значение за мандата е била европейската солидарност, особено по време на пандемията от COVID-19. Други важни акценти били възстановяването на икономиките и Планът за възстановянане и устойчивост. Той посочи, че е участвал и в Закона за изкуствения интелект.

Целия разговор гледайте във видеото.

Кореспондент: Антоанета Николова

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase