Запитванията са за ловното стопанство „Извора“ край Девин

Напоследък в Държавното ловно стопанство „Извора“ край Девин постъпват запитвания за лов на глухари от шейхове от Дубай. Това заяви инж. Здравко Бакалов, който е директор на Южноцентралното държавно предприятие (ЮЦДП) в Смолян. Оттам предвиждат да възстановят фермата за изкуствено развъждане на глухари в „Извора“. Интересът към лов на тези птици през последните години е засилен, получават се запитвания от ловци от различни европейски страни, а напоследък дори от Дубай.

Заснеха рядка птица в Родопите (ВИДЕО)

Популацията от глухари в Родопите е около 80% от тази в страната. Това е най-южната популация на глухари в Европа, уточняват от ЮЦДП. С подновяването на фермата за изкуствено развъждане ще се увеличи и стабилизира тяхното разпространение. Глухарите са труден за развъждане вид, като наблюденията сочат, че при надморска височина под 1500 м популацията е в упадък. След възстановяване на фермата в „Извора“ от ЮЦДП обмислят да предоставят екземпляри от пернатия дивеч за Стара планина, където глухарите са изцяло изчезнали.

Разрешени за отстрел са само мъжките глухари. Възможностите за лов в "Извора" се популяризират все повече с представянето на стопанството на специализирани ловни изложения.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase.

Източник: Христина Георгиева, БТА