Той призова старият континент да укрепва хранителния си суверенитет и да купува местно въоръжение

Френският президент Еманюел Макрон произнесе дългоочаквана реч за Европа. Той нарече Брекзит една от „безпрецедентните кризи“, с които Европа се сблъсква през последните години. „Експлозия, чиито отрицателни последици означават, че днес никой не смее да предложи излизане нито от Европа, нито от еврото“, бяха думите на Макрон.

По отношение на Европа, френският президент предупреди: „Съществува риск нашата Европа да умре“.

В контекста на продължаващата вече повече от две години война в Украйна, Еманюел Макрон смята, че конфликтът е основната опасност за европейската сигурност. „Задължителното условие за нашата сигурност е Русия да не спечели тази агресивна война“, каза френският президент.

С 40 % повече разходи за отбрана в новия бюджет на ЕС

За да може Европа да изгради своя суверенитет и автономия, според него е необходимо страните от континента да развиват собствена европейска отбранителна индустрия. По този начин ще покаже, че не е васал на Съединените щати и че знае как да разговаря и с всички останали региони на света.

Френският президент поиска засилване на европейските действия по отношение на имиграцията, тероризма, организираната престъпност, трафика на наркотици, омразата и онлайн престъпността. Според него Европа трябва да създаде Европейска военна академия, която да обучава военнослужещи. Той препоръча страните от Стария континент да укрепят капацитета си в киберсигурността, както и собствената си отбранителна индустрия.

ЕС предвиди общо 175 млн. евро за военни разработки

В същото време, според него, трябва да се закупува европейско военно оборудване, а Старият континент да продължи да укрепва хранителния си суверенитет.

„Намираме се в безпрецедентен момент на глобални сътресения, на ускоряване на големи промени и моето послание днес е просто. В края на Първата световна война Пол Валери каза, че „от този момент нататък трябва да знаем, че нашите цивилизации са смъртни“. Трябва да сме наясно с факта, че нашата Европа днес е смъртна. Тя може да умре! Тя може да умре и това зависи единствено от нашия избор!“, заяви френският президент.

ЕС спешно осигурява противовъздушна отбрана на Украйна  

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase