Честит празник на всички именици!

Цветница е подвижен християнски, но и народен празник, който се празнува, както в православната, така и в католическата и протестантската църкви една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден.

Нарича се още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или Палмова неделя(в западните църкви). Празникът се пада в шестата неделя на Великия пост.

На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Пак за здраве се окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Исус Христос.

Религиозната страна на празника показва, че на този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха.

Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.

Стотици вярващи посетиха Бачковския манастир на празника. Те взеха  осветени върбови клонки. Миряните запалиха свещ и  се докоснаха до чудотворната икона на Света Богородица. Смята се, че нейната сила е най-голяма именно покрай Великденските празници.

В ефира на „Събуди се” йеродякон Евтимий каза, че върбовата клонка символизира палмовата клона, която народът е хвърлял пред Христос, посрещайки го като земен цар.

Той добави, че винаги посрещат хиляди поклонници.

По думите му на Великден в манастира ще бъдат боядисани 2024 яйца.

В храм-паметник “Св. Александър Невски” стотици вярващи си взеха върбови клонки за здраве и благополучие. Вярващите си пожелават здраве. Трябва да бъдем добри, съпричастни и емпатични. Да следваме християнските ценности, защото православнот християнство е едно от последните бастиони на семейството и по-традиционни ценносто”, спделят посетителите на храма.

Честит празник!

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase

Източник: БГНЕС