Практическите занимания на учениците носят огромна полза за градската среда

Ранната утрин със сигурност е красива високо в планината, край хижа Беласицa. Там възраждат традицията цял Петрич да празнува на Цветница. И днес ще е така - деца ще пеят фолклор, мъже ще се състезават в силови игри, а наред с това Петрич ще посрещне и група чуждестранни туристи, които в последните седмици са помагали в грижите за българската гора.

Морска градина в Бургас е дом на Националната изложба на цветя- "Флора"

Практическите занимания на учениците от Селскостопанската гимназия могат да носят огромна полза за градската среда. Общински съветници купили семена за 180 лева, а от гимназията се отблагодарили – отглеждайки цветя за 14 000 лева.

От седмици насам практическите занимания в селскостопанската гимназия в Кюстендил се провеждат при рязко повишена мотивация. Шансът да виждат цветята си навсякъде в Кюстендил носи радост на всички ученици в специализираното училище. 

Къде се намира една от най-големите колекции от рози в Европа (ВИДЕО)

 „Учениците са много щастливи за тази възможност, искат да покажат това, което знаят и могати са горди със себе си, че са част от една гражданска инициатива”, каза Зорница Домозетова, директор на Професионална гимназия по селско стопанство Кюстендил.

Учениците разказват, че се чувстват прекрасно, а идеята е чудесна, защото ще облагороди града по красив начин.

Великденска украса от цветя, съветите на флориста

Цветята, отгледани от учениците, всъщност носят отличен финансов резултат за община Кюстендил.

 „Със 180 лева за семена се изкарват цветя на стойност около 14 хиляди лева пазарна стойност, което има огромна логика, но освен финансовата логика, която има нали, най-хубавото е, че децата полагат труда, че сами ги отглеждат”, каза Огнян Атанасов, кмет на Кюстендил.

Зорница Домозетова добави, че с дейността активират младите земеделци и създадават интерес на младежта към традиционния за региона отрасъл – земеделието.

Полезни съвети за засаждане и грижа цветята през пролетта

В гимназията обещават да оцветят Кюстендил с най-различни цветя, за които разбира се собственоръчно ще се грижат учениците от училището.

В името на по-масово производство от общината възнамеряват да закупят и 6 пъти по-голяма парникова конструкция, в която много по-ефективно да се отглеждат цветята на Кюстендил.

Не изпускайте ритъма на деня! Последвайте ни в Google News Showcase