Какво накара журналистите на NOVA Лора Крумова и Мария Йотова да разкажат историята на виртуозния музикант?

Откъде идва идеята за филма, какво ще представлява лентата и преживяванията им по време на снимачния процес разказват замесените в творческия процес журналисти Лора Крумова и Мария Йотова и Васко Василев в студиото на „Здравей, България“.

„Много се обичаме с Лора Крумова и когато съм при нея, винаги има химия между нас. Лесно ми е да говоря за себе си пред нея, сякаш съм пред приятел. Затова й се доверих и решихме да направим този филм. Беше страхотно, защото Мария и Лора пътуваха с мен по целия свят. Първо бяхме в Лондон, после до Япония… Много съм щастлив, че ще реализираме този филм. Премиерата на лентата ще е на 5 ноември 2024 г. в НДК, а след това до 25 ноември ще сме на турне. Лора и Мария ще пътуват на турнето с нас, като ще преминем през 18 места в страната. Започваме от 5 ноември в НДК в София и приключваме на 25 ноември във Велико Търново. Нищо не съм крил и ги допуснах до абсолютно всичко в живота ми“, разказва цигуларят.

„Всъщност бяхме в 5 държави, между които и Враца. Би трябвало ръцете на Васко да са застраховани и да не пипат машинно масло, но когато пътувахме, Мария спука гума между Враца и Видин. Тези виртуозни ръце хванаха крика и смениха гумата. Нецензурираната версия на филма е достойна за отделен сценарий. Историята на Васко не е просто на музикант, защото той е неконтролируем като рок звезда в класическата музика. Интересно е, че любимият концертмайстор на краля е бил и любимото дете чудо на диктаторите отвъд Желязната завеса. Най-важните моменти в историята на Васко съвпадат с най-важните исторически моменти за всички нас през годините. С Мария решихме да направим този филм заедно, защото имах нужда от някой, който е документалист и може да ме държи изкъсо. Мария има опит с това и затова започнахме филма заедно“, коментира водещата Лора Крумова.

„Лора и Мария бяха с мен в Лондон, Валенсия, при моите съседи, при приятелката ми в Токио. Бяхме заедно и в Милано, където имах концерт с Ара Маликян. Операторът Добромир Иванов засне концерта, а Мартин Вълчев ще го монтира. Бяхме заедно на турнето в България“, дава повече детайли за местата, в които е заснет документалния филм Васко Василев.

„Затрудни ни това да следваме неговото темпо, защото Васко живее между Лондон, Токио, София, Валенсия и за него разстоянията са така, както ние си хващаме метрото до Софийския университет. Имаше момент, в който Лора го съветваше да си почива повече, но това е валидно за хора като нас. За Васко това е начин на съществуване и отговора ще го дадем във филма“, споделя впечатленията си и Мария Йотова.

„За мен вкъщи е навсякъде и мисля, че филмът ще отговори на този въпрос. Пътувам от малък, обожавам да го правя и това ме зарежда. Не се уморявам от това и смятам, че съм благословен да имам тази професия. 95% от времето правя това, което обичам да правя. Повечето хора не могат да се похвалят с това“, признава музикантът.

„Васко говори за живота си с голяма лекота, включително и за трудните моменти. Но любопитното е, че той е плод на руската школа, която има над 300-годишна история. Това е най-добрата школа за цигулка в света. Имахме възможност да се срещнем с някои от учителите му. В музиката той работи представяйки си определени образи. Свири с невероятна скорост и дълбочина. За нас беше интересен да разберем първия образ на Русия, запечатан в съзнанието му и този на Лондон. Впечатляващо е как го посреща Москва – с погребение на съсед, след което първо мъжете, а после жените са паднали пияни под масите. Лондон го посреща с монахини, които карат трактори, на които има реклами за презервативи. Тези неща започнаха да излизат и да стават по-ярки по време на монтажа“, разкриват интеесни детайли от предстоящия документален филм „Васко и цигулката“ журналистите на NOVA.